Foto: AFP/Scanpix

Viens no vadošajiem Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) atbalstītājiem tieslietu ministrs Maikls Govs ceturtdien paziņoja, ka pretendēs uz premjerministra posteni pēc pašreizējā valdības vadītāja Deivida Kamerona atkāpšanās.

Šis paziņojums ir negaidīts, jo tas nozīmē, ka viņš konkurēs ar bijušo Londonas mēru Borisu Džonsonu, kurš bija Gova sabiedrotais kampaņā par valsts izstāšanos no bloka un, domājams, arī centīsies kļūt par premjerministru.

"Es vēlējos palīdzēt veidot komandu ap Borisu Džonsonu, lai politiķis, kurš iestājās par izstāšanos no Eiropas Savienības, varētu vest mūs pretī labākai nākotnei," norādīja ministrs.

"Negribot esmu nonācis pie secinājuma, ka Boriss nevar nodrošināt vadību vai izveidot komandu gaidāmajiem uzdevumiem. Tādēļ esmu nolēmis izvirzīt savu kandidatūru," paziņoja Govs.

Šis paziņojums ir smags trieciens Džonsonam, kurš par savu kandidatūru varētu paziņot vēlāk ceturtdien. Govs potenciālajā Džonsona valdībā tika minēts kā iespējamais finanšu ministrs.

"Esmu atkārtoti teicis, ka nevēlos būt premjerministrs. Tas vienmēr ir bijis mans uzskats, tomēr kopš ceturtdienas piedzīvotie notikumi mani ir pamatīgi ietekmējuši," savu lēmumu skaidroja ministrs.

Viņš uzsvēra, ka 23. jūnijā referendumā britu pieņemtais lēmums izstāties no ES liecina, ka tauta vēlas "atjaunot demokrātisku kontroli pār imigrācijas politiku un tērēt savu naudu par nacionālajām prioritātēm, kā veselību, izglītību un zinātni, tā vietā, lai dotu to Briselei".

"Viņi noraidīja ierasto politiku un ierasto valdību. Viņi vēlas un viņiem ir vajadzīga jauna pieeja šīs valsts vadīšanā," piebilda ministrs.

Govs bija tuvs Kamerona draugs, un ministra lēmums pāriet izstāšanās nometnē bija smags trieciens valdības vadītājam.

Lai arī kampaņas laikā Govs saglabāja atturīgu stilu, viņš pamanījās salīdzināt par izstāšanās briesmām brīdinošos ekonomistus ar nacistiem, kuri 30.gados nomelnoja Albertu Einšteinu. Par šiem izteikumiem viņš vēlāk atvainojās.

Par savu kandidatūru ceturtdien jau paziņoja Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja.

Viņa pazīstama ar stingro pozīciju imigrācijas jautājumos, un stingrās uzvedības un kostīmu dēļ viņa nereti tiek salīdzināta ar bijušo Lielbritānijas premjerministri Mārgaretu Tečeri.

Meja - tāpat kā Kamerons - atbalstīja valsts palikšanu ES, bet kampaņā nebija pamanāma un drīzāk ieņēma samierniecisku pozīciju, tādēļ viņa tiek uztverta kā sabiedrību vienojoša.

Konservatīvās partijas līderis Kamerons paziņoja par atkāpšanos saistībā ar to, ka balsotāju vairākums Lielbritānijas referendumā 23.jūnijā izvēlējās valsts izstāšanos no ES.

150 000 Konservatīvās partijas biedru izraudzīsies jaunu līderi, un balsojuma rezultāti būs zināmi 9. septembrī.

Tirgus izpētes firmas "YouGov" ceturtdien publiskoto aptauju rezultāti liecina, ka Meju atbalsta 37 % respondentu, bet Džonsonu - 27 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!