Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijā notikušajā uzbrukumā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam nav vainīga Krievija un tās iedzīvotāji, bet Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Kremlis, intervijā raidorganizācijai DW sacīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

"Es uzskatu, ka ir ļoti svarīgi apliecināt, ka notikušajā nav vainīgi nedz Krievijas iedzīvotāji, nedz Krievija. Mums nav strīda ar Krieviju," intervijā raidorganizācijas krievu redakcijas žurnālistei Žannai Ņemcovai sacīja ministrs, piebilstot, ka par vainīgu šajā noziegumā uzskata Putinu.

Džonsons atzina, ka Lielbritānijā 2006.gadā notikusī Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko slepkavība, kā arī Kremļa nepieņemamā uzvedība pēc Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas uzstāšanās parlamentā viņu pārliecinājusi par Kremļa vainu.

"Mēs nesaņēmām atbildi [par indīgo vielu "Novičok"]. Vienīgi redzējām lielu daudzumu satīrisku tvītu un troļļu aktivitātes," norādīja ministrs.

Kremlim vajadzētu tikt skaidrībā ar versijām "Novičok" lietā, rosināja ministrs.

"Vienā paziņojumā mums saka, ka nekad nav ražojuši "Novičok". Citā tiek apgalvots, ka viņi to ir ražojuši, bet ka visi krājumi ir iznīcināti. Trešajā teikts - jā, visi krājumi ir iznīcināti, atskaitot zināmu daudzumu, kas varēja nokļūt tādās valstīs kā Zviedrija, Čehija, Slovākija, ASV un varbūt Lielbritānija," sacīja Džonsons.

Maskavas un Londonas attiecības nopietni saasinājušās saistībā ar Lielbritānijas pilsētā Solsberi 4. martā notikušo Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu.

Lielbritānija apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus.

Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus. Krievija spērusi atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes darbību Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!