Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons ceturtdien paziņoja, ka viņš atbalsta Vidusjūras migrantu kuģu pagriešanu atpakaļ uz Lībiju kā "biedējošu" pasākumu, kas mazinātu imigrācijas spiedienu uz Itāliju.

"Mēs Lielbritānijā esam apņēmušies palīdzēt Itālijai. Mēs atzīstam, ka tā ir Eiropas problēma," Džonsons sacīja kopīgā preses konferencē ar Itālijas ārlietu ministru Paolo Džentiloni Florences pilsētā.

Džonsons atzīmēja, ka Lielbritānijas karaliskās flotes kuģi "Diamond" un "Enterprise" piedalās Romā bāzētajā Eiropas Savienības (ES) Jūras spēku Vidusjūrā "EUNAVFOR Med" militārajā operācijā "Sophia", kas tika uzsākta 2015.gadā ar mērķi neitralizēt cilvēku kontrabandas maršrutus Vidusjūrā.

Džonsons sacīja, ka operācijā "Sophia" bija paredzēts "palīdzēt pagriezt atpakaļ dažus no šiem kuģiem ... un es personīgi uzskatu, ka tie jāpagriež atpakaļ iespējami tuvāk krastam, lai tie nesaniegtu Itālijas cietzemi un lai tie radītu biedējošāku efektu" uz citiem kuģiem, kas grasās doties no Ziemeļāfrikas uz Itāliju.

"Es domāju, ka man ir taisnība, sakot, ka mēs pagriezām atpakaļ 200 000 migrantu, atvainojos, izglābām 200 000 migrantu, tāpēc es tiešām domāju, ka šī ir pareizā pieeja," teica Džonsons, neprecizējot, par kuriem migrantiem viņš runājis.

Itālijas krasta apsardze paziņoja, ka "Enterprise" ceturtdien piedalījies glābšanas operācijā, kurā tika izglābti 750 migranti Lībijas tuvumā.

Itālijā kopš 2014.gada ir ieradušies apmēram 450 tūkstoši migrantu, kas šķērsojuši Vidusjūru cerībā uz jaunu dzīvi Eiropā.

Saskaņā ar Itālijas Iekšlietu ministrijas datiem valstī pāri Vidusjūrai šogad ieradušies apmēram 128 400 migrantu – par 5% vairāk nekā tādā pašā periodā pērn.

Lībijā aptuveni 235 000 migrantu gaida iespēju doties bīstamajā ceļā pāri Vidusjūrai, lai nokļūtu Itālijā, ceturtdien intervijā itāļu laikrakstam "La Stampa" sacīja ANO īpašais pārstāvis Martins Koblers.

"Mūsu sarakstos ir 235 000 migrantu, kuri tikai gaida labu izdevību, lai dotos uz Itāliju, un viņi to darīs," sacīja Koblers.

Operācija "Sophia" var vērsties pret cilvēku kontrabandistu kuģiem tikai starptautiskajos ūdeņos, kuros cilvēku kontrabandisti nekad neiebrauc, un tās darbība bieži aprobežojas ar migrantu glābšanu.

ES Jūras spēki nevar ieiet Lībijas teritoriālajos ūdeņos, kamēr to nav oficiāli lūgusi ANO atbalstītā nacionālās vienotības valdība, kura mēģina paplašināt savu varu no galvaspilsētas Tripoles uz pārējo valsts teritoriju.

Džentiloni vēlreiz apliecināja, ka šī ir nevis tikai Itālijas, bet visas Eiropas problēma, un ka tā jārisina ES samitā, kas piektdien notiks Bratislavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!