Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons savas valsts Eiropas Savienības (ES) komisāra amatam nominējis Apvienotās Karalistes vēstnieku Francijā Džūljenu Kingu.

Līdzšinējais Lielbritānijas pārstāvis Eiropas Komisijā (EK) - finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus komisārs Džonatans Hils - pēc "Brexit" referenduma atkāpās no amata.

"Pirmdien [EK] prezidents [Žans Klods] Junkers pieņems un intervēs Džūljenu Kingu, jo premjerministrs Deivids Kamerons viņu nominējis lorda Hila aizstāšanai, kurš amatu pamet," preses sekretāre Mina Andrejeva apliecināja medijiem.

"Komisijas locekļi ir jāizraugās tādu personu vidū, kuru neatkarība ir neapšaubāma, par pamatu ņemot vispārējo kompetenci un uzticību Eiropas idejai," viņa piebilda.

Kings ir pieredzējis diplomāts. Patlaban viņš ir Lielbritānijas vēstnieks Francijā, bet iepriekš viņam bijuši amati Briselē, Ņujorkā, Parīzē, Luksemburgā, Hāgā un Lisabonā.

Kings strādājis EK 2008. un 2009.gadā, kad viņš bija tirdzniecības komisāra Pītera Mandelsona un augstās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones administrāciju vadītājs.

Tiesa gan, ja Kings tiks apstiprināts, viņš nevarēs pārņemt ārkārtīgi delikāto finanšu pakalpojumu amatu. Tā pienākumi tiks sadalīti starp EK viceprezidentu eiro jautājumu komisāru Valdi Dombrovski un ekonomikas komisāru Pjēru Moskovisī.

Jaunais komisārs amatā būs jāapstiprina Eiropas Parlamentam un ES dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!