Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas karaliene Elizabete II otrdien apmeklēja valdības sēdi, kas bija britu monarha pirmā šāda vizīte vairāku simtu gadu laikā.

86 gadus vecā karaliene, kas šogad atzīmēja 60.gadadienu kopš kāpšanas britu monarhijas tronī, ieradās premjerministra birojā Dauningstrītas desmitajā namā, lai tiktos ar augsta ranga ministriem.

Pie durvīm viņu sagaidīja premjerministrs Deivids Kamerons, bet pie sanāksmju galda karaliene sēdēja starp premjeru un ārlietu ministru Viljamu Heigu.

Lai gan vēsturiski monarhi vadīja britu valdības sēdes, sākotnēji tika vēstīts, ka pēdējais monarhs, kas izmantoja šādas tiesības, bija Elizabetes II vecvecmāmiņa karaliene Viktorija, kas valdīja no 1837.gada līdz savai nāvei 1901.gadā. Tomēr vēlāk informācija tika precizēta, ka Viktorija valdības sēdēs tomēr nav piedalījusies.

Savukārt Kamerons paziņoja, ka "domājam, ka iepriekšējo reizi monarhs uz valdības sēdi ieradās 1781.gadā Amerikas neatkarības kara laikā. Man prieks pavēstīt, ka attiecības kopš tā laika ir uzlabojušās". 1781.gadā Lielbritānijā valdīja karalis Džordžs III.

Valdības sēdes parasti ir apmēram pusotru stundu ilgas, bet karaliene tajā piedalījās pusstundu, pēc tam kopā ar Heigu dodoties uz Ārlietu ministrijas ēku otrā Dauningstrītas ielas pusē. Ministri turpināja politiski svarīgu jautājumu apspriešanu bez Elizabetes II klātbūtnes.

Lai gan karaliene savos 60 valdīšanas gados Dauningstrītas desmitajā namā ir viesojusies vairākkārt, valdības sēdē viņa līdz šim piedalījusies nebija. Tomēr otrdien viņas ierašanās oficiālais iemesls bija, lai saņemtu valdības dāvanu Dimanta valdīšanas jubilejā – 60 galda paliktņu, kas katrs simbolizē vienu viņas valdīšanas gadu.

Heigs karalienes vizītes laikā Ārlietu ministrijā paziņoja, ka daļa Lielbritānijai piederošās Antarktikas teritorijas ir nosaukta par Karalienes Elizabetes zemi.

Lai gan karalienes kā valsts galvas pilnvaras ir ierobežotas un monarham ir jāsaglabā neitralitāte politiskos jautājumos, Elizabete II ik nedēļu pieņem premjerministru, paužot savu viedokli par valdības risināmajiem jautājumiem. Šajās iknedēļas sanāksmēs piedalās tikai karaliene un premjers, netiek veikti nekādi pieraksti un vēlāk tikšanās saturs netiek publiski apspriests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!