Foto: Reuters/Scanpix

Pret bijušo Lielbritānijas premjerministru Toniju Blēru netiks sākta izmeklēšana par to, vai viņš maldinājis parlamentu pirms iesaistīšanās Irākas karā 2003. gadā, ceturtdien paziņojusi parlamenta Sabiedriskās administrācijas un konstitucionālo lietu komiteja.

Komiteja paziņoja, ka pēc septiņus gadus ilgas jautājuma izpētes konstatējusi, ka apgalvojumi par Blēra centieniem maldināt parlamentu un sabiedrību nav pamatoti. Vairākas izmeklēšanas, kas veiktas par Irākas karu, nesniedz pietiekamu pamatu, lai sāktu parlamentāro izmeklēšanu, paziņoja komiteja.

Iesaistīšanās ASV vadītajā karā Irākā bija viens no pretrunīgāk vērtētajiem Blēra lēmumiem, atrodoties premjerministra amatā. 2009.gadā, kad lielākā daļa britu kontingenta no Irākas jau bija izvesta, karā bija krituši 179 Lielbritānijas karavīri, gandrīz 4500 ASV karavīru un vairāk nekā 100 000 irākiešu.

Irākas kara izmeklēšanas komisija, ko vadīja lords Džons Čilkots, pagājušajā gadā secināja, ka Blērs iesaistījies karā, balstoties uz maldinošu izlūkošanas informāciju, neadekvātu plānošanu un spriedumiem. Tomēr komisija neizdarīja secinājumus par to, vai iesaistīšanās karā bijusi likumīga, un neapsūdzēja Blēru tīšā parlamenta vai sabiedrības maldināšanā.

Tomēr parlamenta komiteja secināja, ka joprojām nav pietiekami stingru mehānismu, kas liegtu premjerministram nobīdīt sānis ministrus, izlemjot par iesaistīšanos karā.

Komitejas priekšsēdētājs Bernards Dženkins norādīja, ka pirms iesaistīšanās Irākas karā trūcis kolektīvas lēmumu pieņemšanas valdībā, lai gan taisni tobrīd bijusi nepieciešama skaidra domāšana un dažādi viedokļi.

"Kabineta neiesaistīšanu šādu lēmumu pieņemšanā vairs nedrīkst pieļaut, bet nav mehānisma, kā to nodrošināt," norādīja Dženkins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!