Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas valdība piespiedusi laikrakstu "The Guardian" iznīcināt no bijušā ASV izlūkdienestu darbinieka Edvarda Snoudena saņemtos failus, pretējā gadījumā draudot ar tiesu darbiem, otrdien pavēstīja avīzes redaktors Alans Rasbridžers.

Pēc redaktora teiktā, ar viņu sazinājusies kāda "ļoti augsta ranga valdības amatpersona, kas apgalvoja, ka pārstāv premjerministra uzskatus".

Ar šo amatpersonu Rasbridžers ticies divas reizes, un no viņa tikusi pieprasīta "visu materiālu atdošana vai iznīcināšana".

Laikraksts tolaik publiskoja informāciju par ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) un Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūras GCHQ izvērstajām masu novērošanas programmām.

No Snoudena iegūtā informācija divu GCHQ drošības ekspertu pārraudzībā tika iznīcināta "The Guardian" redakcijas pagrabā, atklāja izdevuma redaktors.

Jau ziņots, ka britu policija svētdien Londonas Hītrovas lidostā uz deviņām stundām aizturēja materiālus par ASV izlūkdienestu izspiegošanas programmu publicējušā žurnālista partneri Dāvidu Mirandu.

Metropoles policija apstiprināja, ka Hītrovas lidostā aizturēts Miranda - laikraksta "The Guardian" žurnālista Glena Grīnvalda dzīvesbiedrs. Miranda bijis ceļā no Berlīnes uz Riodežaneiro.

Grīnvalds laikrakstā "The Guardian" publicēja atmaskojošus materiālus par ASV izlūkdienestu iedzīvotāju izspiegošanas programmām. Slepenos materiālus viņam bija nodevis Snoudens.

ASV meklē bijušo izlūkdienestu darbinieku Snoudenu par slepenu dokumentu publiskošanu. ASV varasiestādes viņam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un citos noziegumos.

Snoudens vairākas nedēļas pavadīja Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, kuru pameta tikai 1.augustā, kad Krievija viņam uz gadu piešķīra pagaidu patvērumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!