Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien intervijā aģentūrai "Reuters" atzinis, ka iespējams liels konflikts ar Ziemeļkoreju par tās raķešu un kodolprogrammu, bet uzsvēra, ka viņš dotu priekšroku diplomātiskam risinājumam.

"Pastāv iespēja, ka mums var sanāk liels, liels konflikts ar Ziemeļkoreju," sacīja Tramps. "Mums patiktu atrisināt visu diplomātiski, bet tas ir ļoti sarežģīti," norādīja Tramps.

Viņš veltīja atzinīgus vārdus Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam par Ķīnas palīdzību mēģinājumos savaldīt Phenjanu. "Es domāju, ka viņš ļoti cenšas. Viņš noteikti nevēlas piedzīvot nemierus un sakāvi. (..) Viņš ir labs cilvēks. Viņš ir ļoti labs cilvēks, un es esmu viņu ļoti labi iepazinis," sacīja Tramps.

Trampa administrācija trešdien pasludināja Ziemeļkoreju par "draudu nacionālajai drošībai un augstāko ārpolitikas prioritāti". Administrācija norādīja, ka koncentrējas uz ekonomisko un diplomātisko spiedienu, tostarp Ķīnas sadarbību, centienos savaldīt Ziemeļkoreju.

ASV amatpersonas sacīja, ka militāri uzbrukumi saglabājas kā variants, bet noraidīja tos kā maz ticamus, lai gan Tramps pēdējās nedēļās ir nosūtījis lidmašīnu bāzes kuģi un citus karakuģus uz Korejas pussalu, šādi demonstrējot ASV spēku.

Intervijā "Reuters" Baltā nama saimnieks arī paziņoja, ka vēlas, lai Dienvidkoreja sedz izmaksas par pretraķešu aizsardzības sistēmu THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), kas tiek izvietota Dienvidkorejā pēc Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumiem. THAAD izmaksas aplēstas uz miljardu ASV dolāru.

Dienvidkoreja šādu iespēju gan noraidījusi. Seula paziņoja, ka saskaņā ar vienošanos, kas regulē ASV spēku klātbūtni Dienvidkorejā, tā nodrošinās vietu THAAD uzstādīšanai un infrastruktūru, bet ASV maksās par tās uzstādīšanu un uzturēšanu. "Šī nostāja nav mainījusies," piektdien paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Tramps arī paziņoja, ka lielā tirdzniecības deficīta dēļa ar Seulu domā pārskatīt vai vispār pārtraukt ASV brīvās tirdzniecības līgumu ar Dienvidkoreju.

ASV prezidents arī sacīja, ka apsver domu nākamajā mēnesī, apmeklējot Eiropu, piestāt arī Izraēlā un Saūda Arābijā. Tramps sacīja, ka vēlas redzēt mieru Izraēlas un palestīniešu starpā.

Jautāts par cīņu pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", Tramps uzsvēra, ka džihādisti protams ir jāsakauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!