Foto: LETA

Lietuva atbalsta Gruzijas teritoriālo nedalāmību un nekad neatzīs Abhāzijas un Dienvidosetijas aneksiju, paziņojis Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, otrdien savas Gruzijas vizītes laikā apmeklējot demarkācijas līniju, kas Gruzijas pamatteritoriju nošķir no Abhāzijas.

"Mēs vienmēr esam stingri atbalstījuši Gruzijas teritoriālo vienotību un turpināsim mūsu atbalstu," Skverneļa teikto citē Lietuvas valdības preses dienests.

Lietuvas valdības vadītājs arī apciemojis bēgļu nometni, kur mitinās bēgļi no Dienvidosetijas, un ticies ar divām bēgļu ģimenēm.

Viņš apsolījis, ka tuvāko mēnešu laikā šī nometne saņems Lietuvas palīdzību - tur tiks ierīkots saules kolektors, kas, cerams, palīdzēs samazināt elektrības un karstā ūdens tēriņus.

Abhāzija un Dienvidosetija pasludināja neatkarību no Gruzijas deviņdesmito gadu sākumā, taču šīs separātiskās republikas pastāv ar Krievijas militāru un finansiālu atbalstu un tajās izvietots Krievijas karaspēks.

Pēc 2008. gada kara ar Gruziju Krievija atzina Abhāziju un Dienvidosetiju par neatkarīgām valstīm, taču vēl tās atzīst tikai Nauru, Nikaragva un Venecuēla. Pārējā pasaule Abhāziju un Dienvidosetiju uzskata par Gruzijas sastāvdaļu "de iure".

Skvernelis otrdien ticies arī ar Eiropas Savienības civilo novērotāju misiju, kas uzrauga, kā tiek ievērots 2008. gadā panāktais pamiers starp Gruziju un Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!