Foto: Reuters/Scanpix

Lietuva atbalsta Ukrainas armiju savu iespēju robežās, trešdien paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, vienlaikus mudinot tāpat rīkoties arī citas valstis.

Ministrs norādījis, ka bruņojuma elementu piegādi citām valstīm nereglamentē nekādi noteikumi un attiecīgus lēmumus katra valsts pieņem pati.

Viņš atteicies konkrētāk atbildēt, kādus bruņojuma elementus Lietuva piegādā Ukrainas armijai, bet uzsvēris, ka Krievija nemitīgi piegādā bruņojumu prokremliskajiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos, taču pati to noliedz.

Krievijas Ārlietu ministrija otrdien nosauca Lietuvas militārās piegādes Ukrainai par provokāciju, apsūdzot Lietuvu centienos nepieļaut mierīgu noregulējumu Ukrainas dienvidaustrumos. Tā norādīja, ka Linkevičs nesen, tieši pirms Minskas sarunām, Austrijas izdevumam "Die Presse" atzinis, ka Lietuva cita starpā piegādājusi Ukrainai arī letālu bruņojumu.

"Klaji militārais Viļņas kurss attiecībā pret Ukrainas iekšējo konfliktu nevienam nav nekāds noslēpums," paziņoja ministrijas pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs. "Un tagad Lietuvas vadība atklāti atzinusi faktu, ka tā sniedz bruņotu atbalstu "kara partijai" Kijevā. Tas, protams, izraisa lielu satraukumu."

Kā trešdien pēc valdības sēdes uzsvēra Lietuvas ārlietu ministrs, Ukrainai nepieciešama visa veida palīdzība - finansiālā, politiskā, ekonomiskā un militārā - un Lietuva šobrīd atbalsta Ukrainas bruņotos spēkus savu iespēju robežās.

"To darīt nav aizliegts. No otras puses, nav arī pamudinājumu, tā ir katras atsevišķas valsts nostāja. (..) Tā notiek arī citu karsto konfliktu gadījumā. Līdzīga prakse šajā ziņā nav nekas jauns. Jauns ir vienīgi tas, ka dažas valstis tādu palīdzību sniedz nemitīgi, bet pašas to noliedz, - es domāju Krieviju," sacīja Linkevičs.

"Mēs neizpaužam, kādi ieroči tie ir. Ķivere nav ierocis, bet tas ir atbalsts karaspēkam, kādu mēs spējam sniegt. Mēs to darām un aicinām to darīt arī citus," viņš piebilda.

Par bruņojuma elementu piegādēm Ukrainai Viļņa un Kijeva vienojās pērn novembrī, konkrētāk neizpaužot, par kādu palīdzību ir runa. Janvāra sākumā Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks apstiprināja, ka Lietuva Ukrainas armijai piegādājusi bruņojuma elementus, kurus tā lūgusi, tomēr sīkākas detaļas atklāt viņš atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!