Foto: Publicitātes foto

Lietuvas Migrācijas departaments atmaskojis krāpšanas shēmu, kas veidota, lai ārvalstnieki, galvenokārt Krievijas pilsoņi, Lietuvā saņemtu uzturēšanās atļaujas kā brīvprātīga darba veicēji.

Kopš 2015. gada aptuveni simts šādi ārvalstnieki iesnieguši uzturēšanās atļauju pieprasījumus, pamatojot tos ar nolūku strādāt brīvprātīgo darbu Zviedrijas bezpeļņas organizācijas "Didaktik" Lietuvas filiālē - mācīt seniorus darboties ar datoru, kā arī rūpēties par dzīvniekiem.

Pieteikumiem bija pievienots arī apstiprināts dokuments, ka organizācijas "Didaktik" Lietuvas filiāles darbību atbalsta Zviedrijas valdība.

"Galu galā saņēmām atbildes un ievācām datus, ka šie dokumenti ir pilnībā viltoti un šādas programmas patiesībā nemaz nav. Līdz ar to sākām anulēt atļaujas un vairs neizdodam jaunas," ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Migrācijas departamenta direktore Evelīna Gudzinskaite.

Pēc viņas teiktā, noskaidrots, ka šie ārvalstnieki, galvenokārt vecāka gadagājuma Krievijas pilsoņi, ne ar kādu brīvprātīgo darbu Lietuvā nav nodarbojušies.

"Visbiežāk viņi izvēlējušies Druskininkus - tā ir kūrortpilsēta, un viņiem acīmredzot patika tur dzīvot un atpūsties, tādēļ tika meklētas iespējas saņemt atļaujas," spriedusi departamenta vadītāja.

Uzturēšanās atļaujas atņemtas 78 cilvēkiem un atteiktas vēl aptuveni 20 cilvēkiem.

Apmēram 30 šīs shēmas dalībnieku par anulētajām atļaujām pašlaik tiesājas ar Migrācijas departamentu.

Ar "Didaktik" pārstāvniecību Lietuvā pēc internetā norādītajiem kontaktiem aģentūrai BNS sazināties neizdevās.

Kopumā 2017. gadā Lietuvas Migrācijas departaments anulējis aptuveni 2200 uzturēšanās atļaujas, tai skaitā aptuveni 600 atļaujas ārvalstniekiem, kuri snieguši nepatiesus datus par savu darbošanos kādā uzņēmumā vai arī vispār uzrādījuši fiktīvus uzņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!