Foto: Reuters/Scanpix

Īstenojot starptautisku projektu, četrās Lietuvas pilsētās ietvēs iebūvēs "klupšanas akmeņus" holokausta upuru piemiņai.

Viļņā, Kauņā, Šauļos un Panevēžā ietvēs tiks iebūvētas betona plāksnes, un katra no tām būs veltīta kādam holokausta upurim, kas ir dzīvojis, mācījies vai strādājis šajā vietā, informēja Lietuvas Cilvēktiesību centrs.

Šīs plāksnes iebūvēs pats idejas autors – Vācijas arhitekts un mākslinieks Gunters Demnigs.

"Lietuva bija viena no galvenajām vietām, kur tika pastrādāti noziegumi pret cilvēci," centra paziņojumā citēts Demniga teiktais.

Memoriāli "Klupšanas akmens" atrodas 18 Eiropas valstīs vairākos simtos pilsētu. Lietuvas Cilvēktiesību centra vadītāja Birute Sabatauskaite, kas koordinē projektu Lietuvā, norādīja, ka šādas piemiņas plāksnes ir viens no veidiem, kā veicināt kolektīvo atmiņu un holokausta laikā Lietuvā nogalināto piemiņu.

"Mēs iemūžinām dažādu cilvēku – sportistu, politiķu, mākslinieku, ārstu, restorāna īpašnieku un to, kuri tika nogalināti tik jauni, ka nepaspēja absolvēt ģimnāziju, –, mūsu bijušo kaimiņu, sabiedrības locekļu piemiņu," viņa teica.

Pašlaik Eiropā ir vairāk nekā 50 tūkstoši "klupšanas akmeņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!