Lietuva ir pirmā valsts eirozonā, kas iesniegusi sarakstu ar cilvēkiem, kuriem aizliegts iebraukt Lietuvā, jo viņi ir saistīti ar Ukraiņu lidotājas "Savčenko lietu", otrdien paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, vēsta portāls "Delfi.lt".

"Savčenko sarakstā" runa ir konkrēti par Krievijas tiesnešiem, prokuroriem, kā arī citiem cilvēkiem, kas ir tieši saistīti ar Savčenko lietu, atsaucoties uz aģentūrai BNS Linkeviča pausto viedokli, ziņo "Delfi.lt".

"Patlaban "Savčenko sarakstā" ir 46 personas, kam liegta iebraukšana Lietuvas teritorijā," paudis Lietuvas ārlietu ministrs. Sarakstā ir iekļauti cilvēki, kas piedalījušies kriminālprocesa uzsākšanā pret Savčenko.

"Mēs neatzīstam šīs lietas, kas, mūsuprāt, ir safabricētas un viltotas. Arī šīs personas, kas ir tieši saistītas ar Savčenko lietu - tiesneši, prokurori un citi no pašpasludinātās Doņeckas, kā arī Luhanskas "tautas republikas", ir nonākušas šajā sarakstā," apgalvoja ministrs.

"Delfi.lt" ziņo, ka Lietuva ir pirmā valsts Eiropas Savienībā (ES), kas ir izveidojusi šādu sarakstu. Saskaņā ar ministra pausto, Lietuva cer, ka šāds solis iedrošinās arī citas ES dalībvalstis sekot Lietuvas piemēram.

Vēstīts, ka Krievijas apbruņotie promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014. gada 17. jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedza, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Ziņots, ka Krievijas tiesa nolēma, ka nolaupītā Ukrainas kara aviācijas pilote Nadija Savčenko ir vainīga viņai izvirzītajās apsūdzībās par krievu žurnālistu slepkavību un piesprieda viņai 22 gadu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!