Foto: AP/Scanpix

Otrdien Lietuvas Valsts aizsardzības padomes sēdē pieņemts lēmums iniciēt obligātā militārā dienesta atjaunošanu, vēsta portāls "Delfi.lt".

Atjaunot obligāto militāro dienestu padome vēlas ģeopolitiskās situācijas dēļ, kas ir mainījusies, paskaidroja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Obligātajam dienestam būtu pakļauti 19 līdz 26 gadus veci vīrieši. Katru gadu varētu tikt iesaukti 3000 – 3500 cilvēku. Tāpat, kā tas bija agrāk, no dienesta būtu atbrīvoti studenti, vientuļie vecāki, kas audzina mazus bērnus, kā arī personas ar armijai nepiemērotu veselības stāvokli.

Kopš Lietuva pārgāja uz profesionālo armiju, dienestam pieteicās mazāk cilvēku par cerēto. Armijas vienību komplektācija ir tālu no ideālā, tāpēc iesaukšanas atjaunošana tiek uzskatīta kā efektīvs līdzeklis Lietuvas labākai sagatavošanai potenciālajam uzbrukumam, raksta "Delfi.lt".

Aprēķini liecina, ka iesaukto apmācīšana un uzturēšana Lietuvai izmaksātu gandrīz divas reizes lētāk nekā tāda paša skaita profesionālo karavīru sagatavošana.

Tagad obligāto dienestu piedāvā noteikt līdz deviņus mēnešus garu, agrākā gada vietā. Ja parlaments apstiprinās šo iniciatīvu, pirmais iesaukums Lietuvā varēt notikt jau septembrī.

Video: Lietuvas karavīri mācās apkarot "zaļos vīriņus"


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!