Foto: AFP/Scanpix

Lietuva šobrīd ir viens no vissarežģītākajiem Krievijas partneriem, un pierādījumi tam nav vajadzīgi, paziņojis Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleskandrs Udaļcovs. Intervijā laikrakstam "Ekspress nedēļa" viņš norādījis, ka Krievijas diplomātu darbs Lietuvā ir apgrūtināts, un "mēs esam liecinieki divpusējās sadarbības regresijai gandrīz visās jomās".

"Tas, ka Lietuva tagad ir viena no mūsu vissarežģītākajiem partnerēm, manuprāt, ir skaidrs. Un īpašs apliecinājums tas nav vajadzīgs: tie katru dienu parādās Lietuvas līderu paziņojumos," paudis vēstnieks. Viņi Krieviju saucot par agresoru, okupantu un teroristu valsti, kā arī citos "no gaisa pagrābtos apzīmējumos".

Viņš arī uzsver, ka vienlaikus ES nostāja Ukrainas jautājumā nav viendabīga, un "vairākām valstīm ir savs viedoklis par šo sarežģīto tēmu, turklāt dažas no tām ir pret bezjēdzīgām pretkrieviskām sankcijām", tāpat ir valstis, kas neatbalsta konflikta risināšanu ar militāriem līdzekļiem.

Tajā pašā laikā, viņaprāt, "ir valstu grupa, salīdzinoši maza, kas nepārtraukti aicina izdarīt uz Krieviju spiedienu visos iespējamos veidos, lai varētu apbruņot Kijevu", tādējādi darbojoties "kara pusē". "Viņi ir vanagi, un visi zina, kuri tie ir," norāda Udaļcovs.

Attiecībā uz diplomātiskā darba grūtībām Lietuvā viņš atzīmē, ka ir apsīcis politiskais dialogs un apturēti divpusējās sadarbības mehānismi, norādot, ka vainīga tajā nav Krievija. "Diemžēl negatīva tendence turpina dominēt," viņš norāda.

Viņš skaidro, ka Krievijā situācija esot tālu no bezcerīgas pretēji tam, ko apgalvojot tās pretinieki. Udaļcovs arī par muļķībām nodēvējis iespējamo Krievijas agresiju pret Baltijas valstīm.

"Mums nav tādu nodomu, nav šādu plānu, kam tas ir nepieciešams? Bet diemžēl Lietuvā tā kļuvusi par oficiālo nostāju - lai sagatavotos karam, tiek radītā kara psihoze," viņš uzskata, norādot, ka Lietuva nostiprina armiju un reģionā palielinās militārais budžets". Tāpat viņš ir neapmierināts, ka te redzami ASV karavīri un ASV un NATO militārie objekti ielenc Krieviju.

"Tajā pašā laikā mums saka, ka mēs esam drauds. (..) Paturot to prātā, mums ir jāsper pretēji soļi. (..) Bet es uzsveru, ka briesmas nenāk no Krievijas," uzsver Udaļcovs.

Jautāts par PSRS atjaunošanu, viņš skaidro, ka Krievijai nav nepieciešamas jaunas teritorijas. "Kāpēc mums ir nepieciešams atjaunot Padomju Savienību? Neviena saprātīga argumenta par labu šādam scenārijam es neesmu dzirdējis," stāsta Krievijas vēstnieks Lietuvā.

Savukārt Krimas aneksiju viņš kārtējo reizi nodēvēja par pussalas labprātīgu vēlmi iestāties Krievijā, lai gan referenduma rezultātus nav atzinusi starptautiskā sabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!