Foto: Reuters/Scanpix

Lietuva izraidījusi četrus Krievijas valsts televīzijas žurnālistus, kas izraisījuši incidentus, mēģinot iekļūt Traķos notikušajā Krievijas opozīcijas forumā, un ceturtdienas naktī trīs no viņiem ir atstājuši Lietuvu, bet ceturtās personas atrašanās vieta nav zināma, paziņoja Lietuvas robežsardze.

"Trīs personas ap pulksten vieniem iekāpa lidmašīnā uz Maskavu. Viļņas policijas migrācijas pārvalde viņiem deva rīkojumu atstāt Lietuvu," teica Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta pārstāvis Ģiedrjus Mišūtis.

Lietuvas Migrācijas departamenta direktora vietnieks Jans Vidicks atzina, ka ceturtās izraidītās personas atrašanās vieta vēl ir jānoskaidro.

Lietuvas Valsts drošības departaments trešdien iekļāva Krievijas valsts televīzijas kanāla "Rossija" žurnālistu Pāvelu Zarubinu un trīs viņa filmēšanas komandas pārstāvjus Lietuvā nevēlamo personu sarakstā un lika viņiem atstāt valsti. Valstij nevēlamas personas statuss viņiem noteikts par valsts drošības apdraudēšanu.

Zarubins telefoniski no Viļņas telekanālam "Rossija" iepriekš sacīja, ka migrācijas dienesta amatpersonas novēro Krievijas žurnālistus un ir nepārprotami paudušas, ka ar nākamo reisu viņiem būs jādodas prom.

"Oficiālais iemesls, kuru viņi norādīja, bija iespējams valsts drošības apdraudējums," teicis žurnālists.

Lietuvas policija un plašsaziņas līdzekļi vēstī, ka Krievijas žurnālisti izraisījuši vairākus incidentus, mēģinot iekļūt forumā Traķos, kurā šonedēļ pulcējās Krievijas politiskās opozīcijas un inteliģences pārstāvji. Apsardze viņus forumā nav ielaidusi, jo viens no žurnālistiem nesis mikrofonu ar Krievijas valsts telekanāla "Rossija" logotipu.

Divu dienu forums, kura rīkotāji bija Lietuvas Ārlietu ministrija, Austrumeiropas pētījumu centrs un Starptautiskais vēlēšanu pētījumu centrs, notika otrdien un trešdien Traķos. Foruma dalībnieki galvenokārt runāja par cilvēktiesībām, valsts un sabiedrības attiecībām Krievijā, nacionālismu, islāmu Krievijā, politiskajām iespējām pirms parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanām, attiecībām starp Krieviju un Rietumiem, Krievijas nozīmi militārajos konfliktos, kā arī Rietumvalstu sankcijām.

Foruma dalībnieku vidū bija Krievijas opozīcijas pārstāvis un bijušais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs, vienīgais Valsts domes deputāts, kurš kritizējis Krimas aneksiju, Ilja Ponomarjovs, sociologs Igors Eidmans, Kremli un pareizticīgo baznīcu kritizējošās pankgrupas "Pussy Riot" dalībniece Marija Aļohina, kā arī cilvēktiesību aktīvists un padomju laika disidents Sergejs Kovaļovs.

Tāpat forumā piedalījās nevalstiskās vēlēšanu novērošanas organizācijas "Golos" ("Balss") izpilddirektore Lilija Šibanova, kā arī Krievijā pazīstami žurnālisti Jevgeņijs Kiseļovs, Artemijs Troickis, Mihails Zigars, Maša Gesena un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!