Foto: DELFI

Lietuvas Apelāciju tiesa ceturtdien paziņoja, ka no Krievijas un Latvijas nav izdevies saņemt tiesisko palīdzību Medininku slaktiņa lietā.

Apelācijas tiesas kolēģija informēja, ka Krievija ir noraidījusi Lietuvas tiesiskās palīdzības lūgumu nopratināt bijušo padomju milicijas specvienības OMON darbinieku Aleksandru Kuzminu, atsaucoties uz Lietuvas un Krievijas līguma par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām pilsoniskajās, ģimenes un krimināllietās 18.punktu.

Tiesnesis Aloizs Kropis norādīja, ka šis punkts nosaka, ka tiesisko palīdzību var nesniegt lietās, kad tās sniegšana var kaitēt valsts suverenitātei vai drošībai, vai arī ir pretrunā valsts likumdošanas pamatprincipiem.

Latvija ir informējusi Lietuvu, ka bijušie OMON dalībnieki Normunds Strapcāns un Germans Buņatovs (agrāk Glazovs) nav nopratināti, jo neieradās tiesā. Latvijas amatpersonas ir noskaidrojušas, ka Buņatovs šobrīd dzīvo Krievijā, bet Strapcāns ir devies uz Vāciju.

Lietuva vēlējās abus lieciniekus nopratināt par OMON Rīgas nodaļas darbību.

Lietuvas Apelāciju tiesa izskata prokuratūras izvirzītās apsūdzības pret Latvijas pilsoni un bijušo Rīgas omonieti Konstantīnu Mihailovu (Ņikuļinu) izvirzītās apsūdzības. Prokuratūra vēlas, lai Mihailovs, kuram 2011.gada pavasarī tika piespriests mūža ieslodzījums, tiktu tiesāts par noziegumiem pret cilvēci.

Mihailovs ir vienīgais, kas līdz šim ir tiesāts saistībā ar Medininku slaktiņu. Viņš ir iesniedzis apelāciju.

1991.gada 31.jūlija rītā Rīgas OMON kaujinieku grupa uzbruka Medininku kontrolpunktam uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, nošaujot septiņus policistus un muitniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!