Foto: AFP/Scanpix
Lietuva pirmdien parakstīja nepilnus 386 miljonus eiro vērtu līgumu ar Vācijas konsorciju "Artec" par 88 bruņumašīnu "Boxer" iegādi, kas ir dārgākais iepirkums Lietuvas Bruņoto spēku vēsturē.

"Par 385,6 miljoniem eiro tiks iegādātas 88 kājnieku bruņumašīnas, kas ir pielāgotas Lietuvas Bruņoto spēku prasībām," žurnālistiem teica Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks. Pēc viņa sacītā, Lietuvas armija šo tehniku varēs izmantot vismaz trīs gadu desmitus.

Ministrs parakstīja līgumu ar "Artec", kas ražo "Boxer", un starptautiskās bruņojuma iegādes organizācijas OCCAR pārstāvjiem.

Ar iepirktajām 84 kājnieku kaujas mašīnām un četrām komandvadības bruņumašīnām tiks apgādāti divi Lietuvas armijas Sauszemes spēku bataljoni Alītā un Ruklā, kas veido armijas ātrās reaģēšanas spēku pamatus.

Bruņumašīnas aprīkotas ar 30 milimetru lielgabalu, prettanku munīciju un automātiskajiem šaujamieročiem.

Kā uzsvēris Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jons Vītauts Žuks, Lietuvas armijai piegādātās bruņumašīnas ir vienas no modernākajām un ražotas saskaņā ar lietuviešu speciālistu izvirzītajām prasībām.

Viņš norādījis, ka šī tehnika vairos abu bataljonu un visas brigādes "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks") mobilitāti, kaujasspējas un karavīru drošību.

Vienlaikus ģenerālis atzinis, ka pirms bruņumašīnu saņemšanas armijai būs jāparūpējas par nepieciešamo infrastruktūru to turēšanai un remontam un jāizstrādā apmācību un kaujas mācību programmas.

Viņš pastāstījis, ka šobrīd Lietuvas Sauszemes spēkos izmantotie bruņutransportieri "M113" tiks sadalīti citām Bruņoto spēku daļām.
Pirmo bruņumašīnu piegāde Lietuvai gaidāma 2017. gada nogalē, viss projekts turpināsies līdz 2021. gadam.

Reaģējot uz Krievijas rīcību Ukrainā un militārajām aktivitātēm Baltijas jūras reģionā, Lietuva kopš 2014. gada palielinājusi savu aizsardzības budžetu aptuveni par trešo daļu. Nākamgad aizsardzības vajadzībām paredzēts atvēlēt 725 miljonus eiro jeb aptuveni 1,8% iekšzemes kopprodukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!