Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas Ārlietu ministrija ceturtdien nosūtījusi Krievijas vēstniecībai protesta notu par 15. septembra incidentu, kad Krievijas Jūras kara spēku kuģi atkārtoti traucējuši brīvai kuģošanai Lietuvas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā.

Ministrija norādījusi, ka šādi incidenti tiek fiksēti ne jau pirmo reizi, un aicinājusi Krievijas atbildīgās institūcijas gādāt, lai nākotnē mierīga kuģošana un likumīga ekonomiskā darbība Baltijas jūrā netiktu traucēta.

Otrdienas rītā Lietuvas Jūras kara spēku vadības centrs, kas veic pastāvīgu Lietuvas teritoriālo ūdeņu un ekskluzīvās ekonomiskās zonas novērošanu, fiksēja, ka Krievijas karakuģis saistībā ar Krievijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā notiekošām raķešu šaušanas mācībām lika mainīt kursu civilajam kuģim "Lavinia", kas atradās Lietuvas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Uz notikuma vietu vērot turpmāko Krievijas karakuģu darbību tika nosūtīts patruļkuģis "Aukštaitis", kas Lietuvas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā fiksēja Krievijas Federācijas Baltijas flotes korveti "Kalmikija" un desanta kuģi "Aleksandr Šabaļin", bet Krievijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā novēroja raķešu kuteri "Dimitrovgrad".

"Aukštaitis" sazinājās ar kuģi, kas apsargā Baltijas jūrā topošo Lietuvas un Zviedrijas energosistēmu starpsavienojumu, un saņēma apliecinājumu, ka tā darbība nav traucēta.

Iepriekšējo reizi Krievijas šaušanas mācību dēļ civilajiem kuģiem Lietuvas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā nācās mainīt kursu 3.septembrī.

Lietuvas īpašajā ekonomiskajā zonā nav aizliegts iebraukt citu valstu kuģiem, tostarp karakuģiem, taču tiem ir pienākums ievērot piekrastes valsts tiesību normas un tie nedrīkst ierobežot piekrastes valsts ekskluzīvās tiesības šajā zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!