Foto: LETA

Lietuvas teritorijā un tās teritoriālajos ūdeņos notiek ikgadējie manevri "Flaming Sword" ("Liesmojošais zobens"), kuros sevišķa uzmanība tiek pievērsta īpašo operāciju spēkiem.

Mācībās piedalās ASV īpašo operāciju spēki, kā arī NATO valstu un partneru pārstāvji.

Šogad manevri tiek organizēti, balstoties koriģētā scenārijā - sabiedrotie praksē izmantos NATO reaģēšanas spēkus.

Galvenais īpašo operāciju spēku uzdevums ir reaģēt uz jebkuru krīzi alianses teritorijā.

Manevru mērķis ir nodrošināt NATO un tās partneru reģionālo drošību un stabilitāti, kā arī sagatavoties tam, lai pienācīgi reaģētu uz jauna veida militāriem soļiem, ņemot vērā Krimas okupāciju un notikumus Austrumukrainā.

Manevru gaitā tiks izmantot aviācija un elektroniskie kaujas līdzekļi, kā arī īstenoti kontrpropagandas operācija.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins visu Krimas krīzes laiku kategoriski noliedza, ka Krimā atrastos Krievijas karavīri, un apgalvoja, ka tur darbojas tikai un vienīgi Krimas "pašaizsardzība".

Neraugoties uz to, viņš 17.aprīlī televīzijas "tiešās līnijas" pārraides gaitā atzina, ka pirms Krimas "referenduma" un arī turpmāk Krimas pussalas teritorijā atradās vairāk nekā 20 000 Krievijas karavīru.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!