Foto: AP/Scanpix

Lietuva plāno nākamajos divos gados Afganistānā izvietot līdz 50 karavīriem, tādējādi atsakoties no līdz šim plānotā, ka uz Afganistānu tiks nosūtīti ne vairāk kā 20 karavīru, tomēr jaunais plāns vēl ir jāapstiprina parlamentam.

Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks aģentūrai BNS paziņoja, ka tāds plāns ir saistāms ar ASV un citu NATO sabiedroto lēmumu paturēt Afganistānā lielāku karavīru skaitu, kas piedalās alianses veiktajā spēku atbalsta misijā "Resolute Support". "Ir saņemts lūgums Lietuvai atstāt savus karavīrus," sacīja Oleks.

Pēc tam, kad īpašo spēku karavīri pagājušajā vasarā atgriezās Lietuvā pēc misijas pabeigšanas, Afganistānā joprojām ir 21 Lietuvas karavīrs. To vidū galvenokārt ir štāba virsnieki, loģistikas un sakaru speciālisti.

Jaunā karavīru maiņa, kas dosies uz Afganistānu, visticamāk, pārstāvēs, Lietuvas Īpašo operāciju spēkus, norādīja Lietuvas aizsardzības ministrs un piebilda, ka konkrēts lēmums tiks pieņemts pēc tam, kad parlaments apstiprinās uz Afganistānu nosūtīto karavīru skaita palielinājumu.

Oleks teica, ka Lietuvas karavīriem dienēt vajadzētu Afganistānas galvaspilsētā Kabulā.

ASV oktobra vidū paziņoja, ka nākamgad Afganistānā paliks gandrīz 10 000 to karavīru, bet vēlāk kontingentu plānots pakāpeniski samazināt līdz 5500.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!