Foto: AFP/Scanpix

Viļņas apgabaltiesa piektdien sāka izskatīt krimināllietu pret spiegošanā apsūdzēto Krievijas izlūkošanas dienesta darbinieku Nikolaju Fiļipčenko.

Pēc prokuratūras lūguma lietas izskatīšana notiek slēgtā režīmā.

Saskaņā ar lietas materiāliem Krievijas Federālā drošības dienesta Kaļiņingradas apgabala pārvaldes Izlūkošanas nodaļas īpaši svarīgo lietu operatīvais pilnvarotais Fiļipčenko kopā ar citām personām mēģināja savervēt Lietuvas Vadības apsardzes departamenta darbiniekus, kuri varētu izvietot noklausīšanās aprīkojumu Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites darba kabinetā un rezidencē.

Fiļipčenko arī tiek tiesāts par dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu izmantošanu un vairākkārtēju nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Lietas informācija liecina, ka Fiļipčenko kopā ar citiem Krievijas pilsoņiem, savas Federālā drošības dienesta nodaļas priekšnieku un kādu Lietuvas pilsoni no 2011.gada oktobra līdz 2014.gada beigām tikšanās laikā vairākās ārvalstīs vervēja spiegošanai Lietuvas pilsoņus. Turklāt Fiļipčenko citādā veidā aktīvi piedalījās tādas darbības organizēšanā un maksāšanā par tamlīdzīgu informāciju.

Tiesai nodota tikai Fiļipčenko lieta. Prokuratūra paziņojusi, ka pagaidām nav pabeigta pirmstiesas izmeklēšana pret citām personām.

Krievijas izlūkošanas dienesta darbinieks tika aizturēts, kad ar tranzīta vilcienu no Krievijas Kaļiņingradas apgabala caur Lietuvu devās uz Baltkrieviju. Kopš pagājušā gada 29.aprīļa viņš atrodas pirmstiesas apcietinājumā Viļņas Lukišķes cietumā.

Šī pirmstiesas izmeklēšana tika sākta pēc tam, kad no Valsts drošības departamenta prokuratūra saņēma informāciju, kas iegūta atbilstoši likumiem par izlūkošanu un kriminālo izlūkošanu.

Jau vēstīts, ka par spiegošanu Baltkrievijas labā notiesātais bijušais Lietuvas gaisa satiksmes kontroles uzņēmuma "Oro navigacija" darbinieks Romualds Lipskis nolēmis nepārsūdzēt viņam piespriesto piecu gadu cietumsodu. Savukārt par spiegošanu Baltkrievijas labā Lietuvā notiesāts arī bijušais armijas paramediķis Andrejs Ošurkovs, kurš sodīts ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!