Foto: DELFI
11. martā Lietuva svin neatkarības atjaunošanas 20. gadadienu. Par godu šim notikumam valstī ieradīsies vairāku valstu prezidenti, parlamentu spīkeri un citi augstu stāvošie viesi, vēsta delfi.lt.

Ceturtdien notiks svinīgas sēdes, tradicionāla karoga pacelšanas ceremonija, militārā parāde, gājieni, jauniešu tikšanās ar neatkarības atjaunošanas akta parakstītājiem, kā arī koncerti un diskusija, kas veltīta padomju impērijas sabrukumam.

Pirms 20 gadiem toreizējā Lietuvas Augstākā Padome - Atjaunotais Seims pieņēma aktu "Par neatkarīgas Lietuvas valsts atjaunošanu". Ar šo dokumentu tika atjaunota Lietuvas suverenitāte, kura valstij tika atņemta 1940. gadā. Lietuva atguva neatkarību.

Aktu parakstīja Augstākās Padomes priekšsēdētājs Vītauts Landsberģis un Padomes sekretārs Ludviks Sabutis.

Pulksten 10 Seimā sākusies svinīgā sēde. Tajā piedalās arī piecu Lietuvas novadu pārstāvji, kuri savienos vienā lietuviešu audēju darinātās tradicionālās jostas.

Sēdē uzstāsies prezidente Daļa Grībauskaite, kardināls Audris Jozs Bačkis, Vītauts Landsberģis, bijušais Igaunijas Augstākās Padomes priekšsēdētājs un bijušais Igaunijas prezidents Arnolds Rītels, Īslandes parlamenta spīkere Asta Johannesdotira, Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, Somijas prezidente Tarja Halonena, Slovēnijas prezidents Danilo Tirks, kā arī Krievijas disidents, biedrības "Memorial" vadītājs Sergejs Kovaļovs un Evelīna Veļičkaite, kura dzimusi 1990. gada 11. martā.

Svinīgajos pasākumos piedalīsies Latvijas prezidents Valdis Zatlers un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kā arī ASV, Krievijas, Ukrainas un Zviedrijas pārstāvji.

Pēc Seima svinīgās sēdes Grībauskaite uzrunās iedzīvotājus Neatkarības laukumā pie Seima ēkas. Tur tiks pacelti triju Baltijas valstu karogi, kam sekos Lietuvas Bruņoto spēku parāde.

Viļņas katedrālē tiks noturēta svinīga mise, pateicoties par valstij dāvāto brīvību. Bet vakarā Katedrāles laukumā sāksies svētku koncerts, kurā piedalīsies pazīstami lietuviešu dziedātāji.

Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) un premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL) nosūtījuši apsveikuma vēstules saviem Lietuvas kolēģiem Audronim Ažubalim un Andrum Kubiļum.

"Aizvadītajos divdesmit gados Latvija un Lietuva, lai sasniegtu mūsu tautu izvirzītos kopīgos mērķus, ir veiksmīgi sadarbojušās gan ekonomikā, gan politikā. Esmu pārliecināts, ka ar kopīgiem centieniem mēs panāksim mūsu valstu uzplaukumu un labklājības pieaugumu," vēstulē norādīja ārlietu ministrs.

"Mēs redzam līdzīgas divu valstu un cilvēku vēstures un vērtības, kas rada pamatu draudzīgām attiecībām," savukārt uzsvēra Dombrovskis.

Tikmēr Valsts prezidents Zatlers uzrunā Viļņa atgādināja, ka Lietuva kļuva par Baltijas reģiona līderi un piemēru tautu atbrīvošanas cīņā. Viņš atzina, ka mūsdienās var daudz ko mācīties no toreizējā 11. marta. "Ja mēs 1990.gadā būtu tikai gaudušies par grūtībām, nekas nebūtu izdevies," norādīja prezidents.

Viņš arī pauda viedokli, ka Baltijas valstu drošībai ir svarīgi radīt no jauna 1990. gada vienotības izjūtu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!