Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuvas valdība trešdien apstiprinājusi minimālās darba algas paaugstināšanu no 555 uz 607 eiro mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) ar 2020. gada 1. janvāri, vēsta portāls "Delfi.lt".

Latvijā minimālā darba alga par mēnesi ir 430 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Iepriekš maijā trīspusējā darba grupā (Trīspusējā padome) ar Lietuvas valdības, darba devēju un darba ņēmēju pārstāvjiem neizdevās vienoties, cik daudz būtu jāpaaugstina minimālā darba samaksa.

Valdība piedāvāja minimālo mēnešalgu pacelt līdz 607 eiro, bet darba devēji līdz 580 eiro. Trīspusējā padome nolēma, ka minimālajai algai vajadzētu būt 45-50% robežās no vidējās darba algas valstī.

607 eiro minimālā alga ir 47,5% no vidējās algas Lietuvā. Eiropas Savienībā (ES) šis rādītājs svārstās no 45% līdz 51%.

Lietuvā minimālo vai zemāku algu saņem aptuveni 156 tūkstoši darbinieku, no tiem 28 tūkstoši strādā valsts darbā. Valdības aprēķini liecina, ka no valsts budžeta algu palielināšanai būs nepieciešami papildu 17 miljoni eiro.

Kritiķi norāda, ka minimālās algas paaugstināšanas dēļ daļa uzņēmumu var pārtraukt darbību vai pāriet ēnu ekonomikā, no kā cietīs cilvēki reģionos, kuriem teorētiski minimālās algas pieaugumam būtu jāpalīdz.

Pēc minimālās algas straujas palielināšanas prognozējams cenu pieaugums precēm un pakalpojumiem, kas visvairāk skars sociāli neaizsargātākās grupas, brīdina Lietuvas Brīvā tirgus institūta prezidenta Edita Maslauskaite.

Tāpat viņa norāda, ka algu pieaugums valstī ievērojami apsteidz darba ražīguma attīstību, kas rada draudus valsts konkurētspējai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!