Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Lietuvas un Polijas bruņotie spēki vienojušies par militārās sadarbības stiprināšanu, piektdien paziņojis Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jons Vītauts Žuks.

"Vienojāmies, ka mums, kas esam ne tikai sabiedrotie, bet arī kaimiņi, pašreizējā drošības situācijā ir ļoti svarīgi stiprināt militāro sadarbību un uzlabot sastrādāšanās iemaņas," norādījis Žuks, kas šonedēļ Varšavā ticies ar Polijas bruņoto spēku komandieri ģenerāli Lešeku Suravski un citām augstām militārpersonām.

Lietuvas bruņoto spēku komandiera vizītes laikā pārrunāti NATO atturēšanas pasākumi reģionā, trīspusējās Lietuvas, Polijas un Ukrainas brigādes attīstība, reģiona pretgaisa aizsardzības nodrošināšana, dalība starptautiskajās operācijās un kopīgās militārajās mācībās - īpaši saistībā ar tā dēvētā Suvalku koridora aizsardzību.

Par Suvalku koridoru tiek dēvēts aptuveni 100 kilometru garš Lietuvas un Polijas robežas posms - šaurākā vieta starp Krievijas Kaļiņingradas apgabalu ziemeļrietumos un Baltkrieviju austrumos. Ja kara gadījumā to ieņemtu Krievija, NATO spēkiem būtu bloķēts sauszemes ceļš uz Baltijas valstīm.

Žuks un Suravskis arī vienojušies turpināt attīstīt sadarbību starp Lietuvas bruņoto spēku mehanizēto kājnieku brigādi "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks") un Polijas bruņoto spēku 15.mehanizēto brigādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!