Foto: AFP/Scanpix

Lietuva uz starptautiskajām operācijām Afganistānā, Kosovā, Mali un Somālijas piekrastē tuvāko divu gadu laikā varēs sūtīt 130 karavīrus un aizsardzības sistēmas civilos darbiniekus.

Šādu lēmumu otrdien ar 73 balsīm par, diviem deputātiem atturoties, pieņēmis Seims.

Sākotnēji bija paredzēts noteikt, ka starptautisko operāciju Lietuvas kontingenta maksimālie apmēri 2016. un 2017.gadā nepārsniegs 105 karavīrus, bet kvota palielināta pēc tam, kad Francija saistībā ar teroristu uzbrukumiem Parīzē izteica pārējām ES dalībvalstīm lūgumu sniegt atbalstu tās misijai Mali, lai Francijas spēki varētu koncentrēties cīņai ar grupējumu "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā.

Līdz ar to Lietuvas Seims nolēma uz ANO misiju Mali sūtīt 40 karavīrus un aizsardzības sistēmas civilos darbiniekus iepriekš plānoto 20 cilvēku vietā. Šobrīd atsevišķā Eiropas Savienības misijā Mali dienē trīs Lietuvas karavīri.

Turpmākajos divos gados starptautiskajā NATO operācijā Afganistānā vienlaicīgi piedalīsies līdz 50 Lietuvas karavīru un aizsardzības sistēmas civilo darbinieku, NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā - līdz pieciem cilvēkiem, Eiropas Savienības pretpirātisma operācijā "Atalanta" pie Somālijas krastiem - līdz 30 cilvēkiem un ES militārajā operācijā pret nelegālo migrāciju Vidusjūrā "Sophia" - līdz pieciem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!