Foto: DELFI

Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) trešdien vienbalsīgi nolēmusi no 13.aprīļa uz trim mēnešiem pilnībā apturēt telekanāla "RTR Planeta" retranslāciju.

Šī programma reģistrēta Zviedrijā, bet to veido un izplata Krievijas lielākais valsts mediju uzņēmums - Viskrievijas televīzijas un radioraidījumu kompānija (VGTRK).

Lēmums pieņemts sakarā ar to, ka 18.janvārī "RTR Planeta" pārraidē "Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu" izplatīta neobjektīva un naidu kurinoša informācija. Līdzīga satura informācija nepilna gada laikā izskanējusi jau otro reizi, tādēļ LRTK vērsusies pie programmas veidotāja, pie Zviedrijas regulatora, kas izdevis tam licenci, un pie Eiropas Komisijas (EK), informējot par atklātajiem pārkāpumiem.

Taču konsultējoties ar valsti, kas translē šo programmu, un EK, 15 dienu laikā pēc brīdinājuma nav izdevies panākt vienošanos, bet pārkāpumi turpinājušies, norādījusi komisija.

Saskaņā ar direktīvu par audiovizuālo mediju pakalpojumiem un likumu par sabiedrības informēšanu LRTK bija tiesīga pilnībā apturēt "RTR Planeta" programmas retranslēšanu uz vēl ilgāku laiku - pat gadu un vairāk.

Pērn aprīļa sākumā LRTK nolēma uzdot televīzijas programmu retranslētājiem uz trim mēnešiem apturēt tās "RTR Planeta" programmas daļas retranslāciju Lietuvas skatītājiem, kas veidota ārpus Eiropas Savienības, Eiropas ekonomiskās telpas un citām valstīm, kuras ratificējušas Eiropas Padomes konvenciju par pārrobežu televīziju. LRTK konstatēja, ka marta sākumā pārraidē "Vesti nedeli" ("Nedēļas ziņas") sniegta tendencioza un vienpusīga informācija, attaisnojot gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kontrolēto spēka struktūru vardarbību pret mierīgajiem iedzīvotājiem, kurināts kaujiniecisks noskaņojums, nesaskaņas starp krieviem un ukraiņiem, naids pret jauno Ukrainas vadību, ASV un to sabiedrotajiem, kā arī attaisnota militāra intervence suverēnā valstī un daļēja tās teritorijas aneksija. Pārraides saturā pārkāpts Lietuvas likums par sabiedrības informēšanu, kas aizliedz izplatīt šāda veida informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!