Lietuva apstiprinājusi 88 kājnieku kaujas mašīnu "Boxer" iegādi no vācu konsorcija "ARTEC". Zināms, ka lietuvieši tos dēvēs par "Vilkas" jeb vilkiem un aprīkos ar Izraēlā ražotu torni.

390 miljonu eiro vērto "Vilkas" piegāde sāksies nākamā gada otrajā pusē un visas 88 mašīnas Lietuva saņems līdz 2019. gada beigām. Tās izgatavos aizsardzības tehnikas kompānijas "KMW" un "Rheinmetall Defense". Jaunā bruņutehnika ļaus pilnībā nokomplektēt jaunu mehanizēto brigādi "Dzelzs vilks", pieļaujot, ka 2021. tiks izveidota otra brigāde, norāda portāls "Defence Update".

Lielās mašīnas uz priekšu dzen 720 zirgspēku motors, kas pilnā ekipējumā (līdz 36,6 tonnām) ļauj sasniegt 100 kilometru stundā lielu ātrumu. Transportlīdzeklis ir viegli pielāgojams pēc vajadzībām - tā pamatā ir šasija un vadītāja kabīne, bet pārējā daļa ir atkarībā no veicamo uzdevumu tipa pielāgojams maināmais modulis.

Mašīnas būs aprīkotas ar Izraēlā izgatavoto "Samson 30mm MK II" attālināti vadāmo ieroču sistēmas torni, kuru ražo kompānija "Rafael". Ražotājs pie tās labākajām īpašībām min zemo torņa siluetu un unikālu pārlādes sistēmu auto iekšienē, neliekot apkalpei kļūt viegli ievainojamai.

Foto: AFP/Scanpix

To var aprīkot ar plaša spektra dažādu ražotāju šaujamieročiem, tostarp gan ložmetējiem, granātmetējiem un lielgabaliem. Tāpat tornī ir vieta vadāmajām prettanku raķetēm un dūmu izlaidējiem.

Tornim ir divas asis, žiroskopiskais stabilizators, tas ir ievelkams, kā arī izmantojams novērošanai, karavīram paliekot neredzamam. Stobrs paceļams pat 70 grādu leņķī, kas ļauj kaujas mašīnu izmantot, karojot arī urbānā vidē.

Lietuva kļūs par trešo "Boxer" izmantotāju pēc Vācijas un Nīderlandes. Šobrīd to iegādi apsver arī Austrālija.

Līdzās Lietuvas plāniem veidot mehanizēto brigādi, arī Igaunija nesen no Nīderlandes iepirkusi 79 bruņotas kājnieku kaujas mašīnas "Stridsfordon 90", bet Latvija līdz 2019. gadam iepirks 123 bruņotas kāpurķēžu platformas - bruņumašīnas no Lielbritānijas. Visas trīs valstis savu bruņutehniku aprīkos ar prettanku vadāmajām raķetēm, norāda "Defence Update".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!