Foto: Reuters/Scanpix

ASV nolēmušas samazināt karavīru izvešanas no Afganistānas tempu, tādēļ Afganistānā vajadzētu palikt arī Lietuvas karavīriem, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks no valdošās Sociāldemokrātu partijas.

"Tā kā [ASV] prezidents paziņoja, ka ir pāragri pāriet nākamajā posmā, uzlikt lielāku atbildību vietējiem spēkiem (..), acīmredzami šis lēmums attiecas uz gadu vai diviem. Uzskatu, ka Lietuvai ir jāpiedalās," ceturtdien Oleks sacīja intervijā ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Viņš teica, ka Lietuvas karavīru dalība starptautiskajās misijās, operācijās atvieglo sabiedroto uztveri "ierasties un piedalīties šeit pie mums ar kontingenta paplašināšanu un nedaudz lielākā mērā piedalīties mūsu valsts aizsardzībā un iespējamā ienaidnieka savaldīšanā".

Oleks uzsvēra, ka Lietuva ir saņēmusi sabiedroto lūgumu nedaudz palielināt savu klātbūtni Afganistānā.

"Kā jau zināms, no jūlija mēs nosūtījām papildu militāros policistus, kuri palīdzētu nodrošināt tur kārtību. Droši vien mums ir pilnvaras turpināt finansiālu atbalstu arī nākamajā gadā, lai Afganistānas bruņotie spēki varētu darboties labāk. Acīmredzami, ka nākamgad mums būs jāiesniedz priekšlikumi valdībā, prezidentam, Seimā par dalības pagarināšanu 2018., 2019. gadā," sacīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka nākamgad Afganistānā paturēs 8400 karavīru, ņemot vērā joprojām bīstamo situāciju valstī. Obama bija plānojis līdz gada beigām karavīru skaitu Afganistānā samazināt līdz 5500, taču armijas vadība ieteica lielāku skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!