Foto: F64

Lietuvai atkal vajadzīga tā drosme un varonības gars, ar kādu tā pirms 97 gadiem atguva savu brīvību, pirmdien savā Valsts atjaunošanas dienas uzrunā uzsvērusi prezidente Daļa Grībauskaite.

"16.februāris ir demokrātiskās Lietuvas dzimšanas diena," viņa sacījusi. "Šī vienmēr ir sevišķa diena, kas mums atsauc atmiņā gan drupas, no kurām tika atjaunota mūsu valsts, gan tās pamatus, kas nekad nav bijuši sagrauti, - mūsu lietuvisko garu. Šī diena mums atgādina arī par to īpašo garu, kāds Lietuvai bija vajadzīgs pagājušā gadsimta sākumā, kad tā cēlās atbrīvoties no Krievijas impērijas jūga. Šobrīd mums atkal nepieciešama tā pati drosme un varonības gars, lai nosargātu visu, ko esam sasnieguši, lai varētu turpināt veidot un stiprināt savu valsti, lai Viļņa vienmēr būtu Lietuvas sirds un Klaipēda - Lietuvas jūras vārti, lai neviens neiedrīkstētos iekārot nevienu pēdu mūsu zemes."

"Pirms 97 gadiem mūsu valsts pamatlicēji nostiprināja mūsu tiesības būt brīviem. Būsim viņu izcīnītās neatkarības vērti, mīlēsim un sargāsim Tēvzemi. Lai skan mūsu brīvība, vienojot lietuviešus visā pasaulē!" aicinājusi prezidente.

"Šobrīd Lietuva ir līdztiesīga cienījamu valstu partnere. Mūsu balsi ne tikai sadzird, bet tajā arī ieklausās, paturot prātā mūsu īpašo pieredzi. Mēs zinām, ko nozīmē zaudēt savu zemi, zaudēt mājas un tuviniekus. Mūs mēģināja apklusināt, sašķelt, atņemt dzimto valodu, bet mūsu tauta spēja atliekties taisni, brīvības cīņās un vienotībā balstīdamās savā dižajā vēsturē un kultūrā. Mēs atkal esam patstāvīgi, bet neesam vieni. Mūs vērtē un sargā," viņa uzsvērusi.

Arī premjerministrs Aļģirds Butkevičs savā apsveikuma runā atgādinājis, ka Valsts atjaunošanas diena apliecina 1918.gada Neatkarības akta parakstītāju drosmi un atsauc atmiņā tautas nenoslāpējamo apņēmību dzīvot brīvi un patstāvīgi.

"Svinot šo dienu, atcerēsimies Neatkarības akta parakstītāju zvērestus. Vienmēr paliksim uzticīgi brīvības idejai un nemitīgi būsim gatavi to aizstāvēt. Turēsimies kopā ne tikai svētku runās. Ikdienā strādāsim saskanīgi, lai stiprinātu valsti un nestu tās vārdu pasaulē! Esmu pārliecināts, ka tad nekādas globalizācijas brāzmas neizļodzīs stingri ieliktos mūsu identitātes pamatus, nekāds ģeopolitiskais slapjdraņķis neaptumšos mūsu brīvības gaismu," viņš norādījis.

1918.gada 16.februārī Lietuvas padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!