Foto: Sputnik/Scanpix
Lietuvā atklātībā parādoties ziņai, ka Pluņģes rajona jauniešu delegācija šomēnes pašvaldības darbinieču pavadībā piedalījusies nometnē Krievijā, kur tikusies ar prokremliskā motociklistu kluba "Nakts vilki" locekļiem, rajona pašvaldības mērs Audrjus Klišonis atvainojies par notikušo un nosaucis to par "kļūdu, kurai nekavējoties tiks dots pienācīgs novērtējums".

Savukārt Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) trešdien paziņojis, ka rajona pašvaldība tikusi laikus brīdināta par šīs nometnes iespējamo ievirzi.

Kā Lietuvas sabiedriskajam radio sacījis VSD ģenerāldirektora vietnieks Ķēstutis Budris, departaments regulāri dalās ar sabiedrību pieejamajā informācijā, un minētais gadījums bijis tieši tāds.

"Tiekamies ar atsevišķām sabiedrības grupām, cenšoties paskaidrot, kādus instrumentus un kādēļ pret mums informācijas karā propagandas nolūkos lieto konkrēta valsts. Skaidrojam, ka šāda rakstura pasākumi, kuros tiek iesaistīti mūsu jaunieši, ir principā kaitīgi," viņš norādījis.

Pēc Budra teiktā, departaments saņēmis informāciju arī par plānoto Pluņģes rajona jauniešu braucienu un, pieļaujot, ka pašvaldība pilnībā neapzinās, par kādas ievirzes pasākumu ir runa, "jutis pienākumu informēt to", ka šāda nometne Krievijā var tikt rīkota propagandas nolūkā un tajā iespējamas provokācijas. Informācija pašvaldībai sniegta pirms pasākuma, bet detalizēta nometnes programma nav tikusi saskaņota.

""Nakts vilki" ir organizācija, kuru režīms izmanto pret mums vērstas propagandas nolūkā. Ar šīs organizācijas starpniecību vai tās palīdzību tiek noniecināta mūsu vēsturiskā atmiņa, mūsu īstenotā ārpolitika un galu galā apliecināts atbalsts Eiropā notiekošajai agresijai," uzsvēris Budris.

Viņš atzinis, ka jauniešus šai gadījumā var uzskatīt gan par propagandas instrumentu, gan tās upuri.

"[Jaunieši] ir tā auditorija, ko tiek mēģināts sasniegt šāda rakstura pasākumos un ar šādiem "maigiem" līdzekļiem - ar visdažādākajiem aģitācijas materiāliem, ar spēcīgu vīru parādīšanos uz skatuves un līdzīgām šķietami nevainīgām lietām. Mēs izjūtam pienākumu informēt, ka tas saistīts ar mums nedraudzīgiem politiskajiem mērķiem un ka šādas situācijas ir bīstamas," stāstījis VSD ģenerāldirektora vietnieks.

Rajona pašvaldības mērs Audrjus Klišonis atvainojies par notikušo un nosaucis to par "kļūdu, kurai nekavējoties tiks dots pienācīgs novērtējums".

Vienlaikus viņš norādījis, ka "Nakts vilku" viesošanās nometnē neesot bijusi iekļauta pasākuma oficiālajā programmā.

"Redzēju materiālu, ko ar mobilo tālruni filmējusi grupas vadītāja, un tajā paši organizatori saka, ka tikšanās sarūpēta kā pārsteigums nometnes dalībniekiem - ne tikai lietuviešiem, bet arī baltkrieviem, bulgāriem, igauņiem un vāciešiem. Atbrauca četri motociklisti. (..) Domāju, ka problēma bija šai "pārsteigumā" un ka tas bija nekorekti no mūsu sadraudzības partneru puses," izteicies mērs.

Klišonis arī atzinis, ka pirms jauniešu izbraukšanas notikušas konsultācijas ar VSD, bet saņemtais ieteikums esot atšķīries no tā, ko saka Budris. "Es pats runāju ar atbildīgu departamenta Klaipēdas nodaļas amatpersonu, bet, saudzīgi runājot, viedoklis bija nedaudz atšķirīgs," viņš sacījis, piebilstot, ka ar šo amatpersonu tikusies arī delegācijas vadītāja.

Pluņģes rajona pašvaldība otrdien paziņoja, ka jauniešu delegācija no 1. līdz 12.jūlijam pēc Maskavas apgabala Krasnogorskas rajona pašvaldības uzaicinājuma piedalījusies apmaiņas programmas nometnē, kurā notikušas dažādas sporta sacīkstes, jaunrades vakari ar dziedāšanu, dejošanu un dzejas lasīšanu, skaistuma un talantu konkursi un deju maratons.

Starptautiskās nometnes dalībniekiem bija dota arī iespēja apmeklēt Krasnogorskas un Maskavas ievērojamākās vietas, Krievijas bruņoto spēku muzeju, Tēvijas kara muzeju un Sarkano laukumu, bet nometnes noslēgumā tikties ar motokluba "Nakts vilki" dalībniekiem, norādīts pašvaldības paziņojumā.

"Ļoti atvainojos par to, ka Pluņģes bērni un viņu vasaras brīvdienas tika iepītas pasākumā ar nepārprotamām propagandas pazīmēm," paziņojumā presei trešdien norādījis mērs, kas pārstāv Lietuvas Liberāļu kustību. "Ar mūsu bērniem apmaiņas programmas ietvaros uz Krasnogorsku devās arī pašvaldības pārstāvji, kuriem bija jāraugās, lai bērnu brīvlaiks netiktu politizēts. Diemžēl tā nenotika. Notikusi kļūda, kurai nepieklājas meklēt attaisnojumus. Tam nekavējoties tiks dots novērtējums."

Pluņģes rajona pašvaldības paziņojumā bija norādīts, ka lietuviešu delegāciju uz Krieviju pavadījušas pašvaldības jauniešu lietu koordinatore Jurga Venckuviene un pašvaldības administrācijas Bērnu tiesību aizsardzības nodaļas pārstāve Jolanta Puidokiene. Atzīmēts, ka no turienes viņas pārvedušas oficiālu uzaicinājumu piedalīties Krasnogorskas radošās jaunatnes festivālā "Jaunā pasaule", kas notiks no 21. līdz 24. septembrim.

Rajona mērs pastāstījis, ka sadraudzības līgums ar Krasnogorskas municipālo rajonu, kas paredz jauniešu apmaiņas programmas, parakstīts 2003. gadā, bet 2014. gadā, pēc Krievijas agresijas Ukrainā, pašvaldība konsultējusies ar Ārlietu ministriju un saņēmusi atbildi, ka atbildes programmas ir lietderīgas, kā arī padomu tās turpināt.

Tikmēr Lietuvas Seima Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu frakcijas priekšsēdētāja vietniece Radvile Morkūnaite-Mikulēniene šai jautājumā vērsusies pie izglītības un zinātnes ministres Jurgitas Petrauskienes, vaicājot, vai ministrijai bijis zināms par šo braucienu, kas nav savienojams ar Lietuvas ārpolitikas prioritātēm. Viņa arī jautājusi, ko iecerēts darīt, lai šāda situācija neatkārtotos un Lietuvas jauniešiem neveidotos izkropļots pasaules uzskats, tiekoties ar Krievijas nacionālistiskajām organizācijām, kas tiešā veidā saistītas ar Vladimiru Putinu un viņam pietuvinātajām aprindām.

"Šis nav pirmais gadījums, ka sporta nometņu vai sadraudzības pasākumu aizsegā Lietuvas jaunieši vasarās tiek vesti uz Krievijas "kultūru apmaiņas" nometnēm. Šķiet, ka šīm "kultūru apmaiņām" ir viens mērķis - nedemokrātiska režīma reabilitēšana Lietuvas jauniešu acīs, vēsturiskās patiesības izkropļošana. Rodas iespaids, ka Krievijai Lietuvas jaunieši kļūst par propagandas kara ieroci," spriedusi deputāte.

Motociklistu klubs "Nakts vilki" dibināts 1989. gadā, vēl pirms Padomju Savienības sabrukuma, un tā vadonis Aleksandrs Zaldostanovs uztur ciešas attiecības ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš ne vienreiz vien piedalījies "Nakts vilku" rīkotajos nacionālistiskajos pasākumos. Daļa "Nakts vilku" aktīvi atbalsta prokremliskos kaujiniekus Ukrainas austrumos.

Lietuvas un Polijas robežsargi vairākkārt lieguši iebraukšanu savās valstīs "Nakts vilku" pārstāvjiem, kuri bija devušies pretrunīgi vērtētajā braucienā "Maskava-Berlīne" par godu tā dēvētajai Uzvaras dienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!