Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas uzmanība pret Ukrainas armiju nemazināsies, apliecinājis līdzšinējās valdības aizsardzības ministrs Juozs Oleks, otrdien tiekoties ar Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku ģenerāli Viktoru Muženko, kas ieradies vizītē Lietuvā.

Viņš atgādinājis, ka nesen ievēlētais Lietuvas Seims vienā no saviem pirmajiem lēmumiem apliecinājis, ka Lietuvas saistības pret Ukrainu paliek spēkā.

"Lietuva savas aizsardzības sistēmas reformas sāka pirms 20 gadiem un turpina joprojām. Tagad mēs savā pieredzē dalāmies ar Ukrainu," uzsvēris Sociāldemokrātu partijas ministrs, kas aizejošajā premjerministra Aļģirda Butkeviča valdībā pildīs pienākumus līdz jaunas valdības apstiprināšanai.

Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks tikās arī ar Lietuvas Bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Jonu Vītautu Žuku, kas viesi un viņu pavadošo delegāciju iepazīstināja ar Bruņoto spēku attīstības plāniem, pārrunāja militāro sadarbību un Ukrainas armijas reformas.

Muženko pateicās Lietuvai par atbalstu Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, palīdzību Ukrainas karavīru sagatavošanā, kā arī padomiem attiecībā uz apakšvirsnieku sistēmas reformu un speciālo operāciju spēku attīstību.

Kopš Krievijas militārās agresijas sākuma Ukrainā Lietuva aktīvi atbalsta Ukrainas neatkarību un teritoriālo nedalāmību un sniedz Ukrainai visu iespējamo un juridiski pieļaujamo atbalstu, ieskaitot militāro palīdzību.

Septembrī Lietuva nodeva Ukrainas armijas rīcībā 150 tonnas munīcijas, kas Lietuvas Bruņotajos spēkos vairs netika izmantota. Lietuvas karavīri kopā ar sabiedrotajiem piedalās Ukrainas regulārās armijas vienību sagatavošanas programmā. Lietuva turpina atbalstīt arī Ukrainas virsnieku un apakšvirsnieku mācības Lietuvas Bruņoto spēku izglītības iestādēs un Baltijas Aizsardzības koledžā.

Lietuvas aizsardzības ministra portfelis, kas līdz šim atradās sociāldemokrātu ziņā, jaunajā valdībā, ko veidos trešdien premjera amatā apstiprinātais Zemnieku un zaļo savienības kandidāts Sauļus Skvernelis, paredzēts sociāldemokrātu koalīcijas partneriem zaļzemniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!