Foto: RIA Novosti/Scanpix

NATO iznīcinātāji, kas veic patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā, ik nedēļu vai pat biežāk paceļas gaisā, lai pavadītu kādu no Krievijas militārās aviācijas lidmašīnām, kuras pēdējā laikā izrāda pastiprinātu aktivitāti virs Baltijas jūras, paziņojusi Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene.

"Ik nedēļu vai pat biežāk NATO partneri, kas veic gaisa patrulēšanas misiju, paceļas gaisā, lai pavadītu Krievijas militārās aviācijas lidmašīnas, tostarp smagos bumbvedējus, kas pēdējā laikā ir pastiprināti aktīvi virs Baltijas jūras," Juknevičiene teica valdošās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" sanāksmē Ruklā aizvadītajā nedēļas nogalē.

Lietuvas aizsardzības ministre atkārtoti uzsvēra Krievijas militāro vienību aktivitāti NATO robežas tuvumā Kaļiņingradas apgabalā.

NATO Parlamentārās asamblejas seminārā par Austrumu kaimiņattiecībām, kas jūnijā notika Viļņā, Juknevičiene teica, ka Krievijas vēlme dominēt Baltijas valstu plašsaziņas līdzekļos, enerģētikas nozarē un militarizēt reģionu rada lielas bažas.

Lietuva ne reizi vien paudusi bažas par Kaļiņingradas apgabala militarizāciju. Juknevičiene pērn paziņoja, ka šajā apgabalā ir izvietoti taktiskie kodolieroči. Novembra beigās Kaļiņingradas apgabalā darbu sāka raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmas radiolokācijas stacija.

Tā kā Baltijas valstīm nav nepieciešamā bruņojuma, NATO iznīcinātāji, kas bāzējas Zokņu aviobāzē Lietuvā, patrulē Baltijas valstu gaisa telpā kopš Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšanas NATO 2004.gada martā.

NATO dalībvalstis patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā veic rotācijas kārtībā. Kopš 2004.gada šo misiju rotācijas kārtībā ir veikuši ASV, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Spānijas, Turcijas un Vācijas gaisa spēku kontingenti. Aprīļa beigās misiju Baltijas valstu gaisa telpā pārņēma Polija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!