Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas parlaments otrdien pieņēmis rezolūciju, kurā nosoda cilvēktiesību pārkāpumus Krievijas anektētajā Ukrainas Krimas pussalā.

Rezolūcijā teikts, ka Seims nosoda "rupjos un sistemātiskos cilvēktiesību, jo īpaši Krimas tatāru un etnisko ukraiņu [tiesību], pārkāpumus Krimā".

Par rezolūciju nobalsoja 90 deputāti, pret nebalsoja neviens, bet divi deputāti atturējās.

Dokumentā teikts, ka pussalas iedzīvotāji, kas atteicās pieņemt Krievijas pilsonību pēc tam, kad Krievija anektēja Krimu, tiek diskriminēti un viņiem ir lielas grūtības visās politiskās, sociālās un ekonomiskās dzīves jomās. Šiem cilvēkiem nav pieejama izglītības, medicīnas, sociālie un citi pakalpojumi, tiek ierobežota Krimas tatāru un ukraiņu valodas lietošana skolās un medijos, sacīts rezolūcijā.

Tajā arī stingri nosodīti Krievijas un Krimas "de facto" valdības centieni aizliegt neoficiālās Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžilisa darbību.

Dokumentā arī pausts aicinājums starptautiskajai sabiedrībai turpināt kopīgu "nepārtrauktu, aktīvu Krimas aneksijas neatzīšanas politiku un Ukrainas teritoriālās nedalāmības nodrošināšanu".

"Seims uzsver, ka okupācijas izbeigšana un Ukrainas kontroles Krimā atjaunošana ir nosacījums, lai atjaunotu sadarbību ar Krievijas Federāciju, tostarp atceļot ar to saistītās sankcijas," teikts Lietuvas parlamenta rezolūcijā.

Rezolūcijas projektu pirmdien iesniedza deputātu grupa.

Lietuvas parlamentā pirmdien notika Pasaules Krimas tatāru kongresa izpildkomitejas sanāksme un starptautiska konference "Masveidīgie cilvēktiesību pārkāpumi okupētajā Krimā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!