Foto: PantherMedia/Scanpix

Viļņas policija izsludinājusi meklēšanā Lietuvas pilsoni, kas tiek turēts aizdomās par spiegošanu organizētā grupā.

50 gadus vecais Vladimirs Sokolovs tiek meklēts saskaņā ar kriminālkodeksa pantu, kas paredz atbildību par to, ka persona citas valsts vai tās organizācijas uzdevumā nolaupījusi, nopirkusi vai citā ceļā vākusi vai nodevusi tālāk informāciju, kas uzskatāma par Lietuvas valsts noslēpumu, vai citu informāciju, kas interesē kādas ārvalsts izlūkdienestus.

Par šādu noziegumu Lietuvā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem.

Sokolovs figurē lietā kopā ar augsta ranga Krievijas izlūkdienesta darbinieku Nikolaju Fiļipčenko un vēl vienu izlūkdienesta darbinieku, kas apzīmēts tikai ar iniciāļiem I.G. Saskaņā ar šīs lietas datiem viņi laikā no 2011. gada oktobra līdz 2014. gada beigām vairākās ārvalstīs tikušies, lai kūdītu un vervētu Lietuvas pilsoņus vākt un nodot informāciju, kas interesē ārvalsts izlūkdienestu.

Tiesai pagaidām nodota tikai Fiļipčenko lieta, bet attiecībā pret pārējām personām vēl turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Kā liecina Lietuvas prokuratūras rīcībā esošā informācija, dažādos laika posmos atsevišķi vervēti vairāki Lietuvas pilsoņi, par kuriem Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) ieinteresējies, ņemot vērā viņu agrāko darba pieredzi un sakarus ar bijušajiem un pašreizējiem dažādu Lietuvas institūciju ierēdņiem. Viņiem dots uzdevums apmaiņā pret atlīdzību naudā vākt un piegādāt informāciju, kas saistīta ar Lietuvas Vadības apsardzības departamenta darbiniekiem, viņu darba organizāciju, precīziem kontaktiem, profesionālajām un personiskajām rakstura īpašībām, kā arī ar šā departamenta apsargāto Lietuvas valsts vadītāju personisko un telpu apsardzi, tajā izmantotajām tehniskajām iekārtām un citiem apstākļiem.

Savervētie apgādāti ar tehniskajiem un cita veida līdzekļiem, viņiem sniegtas konsultācijas, instrukcijas un izmaksāta nauda sakaru līdzekļiem, trešo valstu vīzu apmaksai un citām vajadzībām.

Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) Stratēģiskās komunikācijas vadītāja Aurēlija Katkuviene ziņu aģentūrai BNS norādījusi, ka visa ar Sokolova meklēšanu saistītā informācija ir pirmstiesas izmeklēšanas daļa, tādēļ VSD ziņas par to nesniedz.

No plašākiem komentāriem atturējusies arī Ģenerālprokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!