Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite NATO samitā Čikāgā aicināja alianses dalībvalstis būt piesardzīgākām, nododot militārās tehnoloģijas valstīm, kas nav NATO sastāvā, jo īpaši uzmanību vēršot uz Krievijas īstenoto Kaļiņingradas apgabala militarizāciju.

Savā uzrunā Ziemeļatlantijas padomes sanāksmē svētdien Grībauskaite atgādināja, ka pagājušajā NATO samitā tika panākta vienošanās veidot "stratēģisko partnerību ar Krieviju, kas ir balstīta abpusējā uzticībā, caurredzamībā un paredzamībā".

"Tomēr pagājušā pusotra gada laikā Kaļiņingradas apgabalā Baltijas valstu tuvumā vērojama notikumu attīstība, kas neatbilst minētajām saistībām, tostarp ir arī nepamatota vismodernāko zeme-gaiss tipa un zeme-zeme tipa raķešu sistēmu izvietošana. NATO ir jāzina, ka dislocētās raķetes var sasniegt Viļņu, Rīgu, Tallinu, Varšavu, Berlīni un citu NATO dalībvalstu galvaspilsētas," klāstīja Lietuvas prezidente.

Krievijas politiskie un militārie līderi ne reizi vien ir izteikuši brīdinājumus par modernu raķešu sistēmu, tostarp uzbrukuma sistēmu, izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā. Tā Krievija vēlas paust savu neapmierinātību ar to, ka NATO, neņemot vērā tās intereses, plānojot pretraķešu aizsardzības sistēmu Eiropā.

Krievijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka jaunākās paaudzes raķešu "S-400" zenītsistēmas Kaļiņingradas apgabalā tika nogādātas aprīlī.

"Šie un citi notikumi rada nepieciešamību NATO nodrošināties ar uzticamu pretošanās sistēmu un daudz elastīgāku sadarbību starp NATO spēkiem mācību laikā, kā arī rotācijas kārtību. Tas ir arī atgādinājums alianses dalībvalstīm būt piesardzīgākām nekā agrāk, nododot militārās tehnoloģijas un aprīkojumu trešajām valstīm," paskaidroja Grībauskaite.

Lietuva un pārējās Baltijas valstis pauda neapmierinātību ar Krievijas un Francijas 2010.gada nogalē panākto vienošanos, ka kopīgi Krievijas kara flotes vajadzībām būvēs helikopteru bāzes kuģus "Mistral", sākumā uzbūvējot divus šādus kuģus Sennazērā un pēc tam, iespējams, vēl divus pēc licences Krievijā.

Vairākas Krievijas augsta ranga militārpersonas ir paudušas pārliecību, ka šādi helikopteru bāzes kuģi būtu noderējuši, kad 2008.gada augustā Krievija īstenoja militāro operāciju Gruzijā, kas vēlas kļūt par NATO dalībvalsti.

Plānots, ka Krievija pirmo "Mistral" kuģi saņems 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!