Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas robežsargi drīkstēs lietot tālvadāmas tehniskās ierīces un šaujamieročus pret neidentificētiem bezpilota lidaparātiem, otrdien paziņojis Valsts robežapsardzes dienests.

Šā dienesta vadītājs Renats Požēla apstiprinājis kārtību, kas nosaka, kā robežsargiem jārīkojas pret tādiem bezpilota lidaparātiem, kuri varētu radīt apdraudējumu Lietuvas nacionālajai drošībai, valsts robežas apsardzībai vai nodarīt cita veida kaitējumu. Šī kārtība stāsies spēkā no nākamā gada sākuma.

Robežsargi drīkstēs izmantot šaujamieročus, ja tiks konstatēts, ka bezpilota lidaparāta vadītājam nav atļaujas lidojumiem pierobežas joslā, tomēr drons pārvietojas virs viņu apsargātā robežas iecirkņa vai objekta.

Fiziskas piespiešanas līdzekļus pret bezpilota lidaparātu varēs lietot tikai Lietuvas teritorijā, ja bezpilota lidaparāts ielidojis pierobežas joslā pie ārējās robežas, virs tādām teritorijām un objektiem, virs kuriem lidojumi aizliegti vai kur ierobežojumus tiem noteikusi vietējā pašvaldība. Tas būs atļauts tikai gadījumā, ja visas citas iespējas nosēdināt lidaparātu izsmeltas.

Robežsargam būs tiesības, neradot tiešu apdraudējumu personas dzīvībai, lietot šaujamieroci pret bezpilota lidaparātu gadījumā, ja radušies nenovēršami draudi paša robežsarga vai citu personu dzīvībai vai veselībai.

Robežsargi pašlaik testē tālvadāmas tehniskās ierīces bezpilota lidaparātu neitralizēšanai. Šogad Lietuvas Valsts robežapsardzes dienesta darbinieki fiksējuši 33 nesankcionētus bezpilota lidaparātu lidojumus.

Kā ziņots, septembrī laikraksts "Lietuvos žinios" vēstīja, ka Lietuvas Bruņotajiem spēkiem tiks dotas tiesības notriekt nevēlamus bezpilota lidaparātus, ja pastāvēs risks, ka tie tiek izmantoti spiegošanai.

Radikāla rīcība pret droniem tiks atļauta, ja tie lidos virs militārām teritorijām vai arī ārpus to robežas gadījumos, kad tiek pārvadātas svarīgas armijas kravas un šādi lidojumi var apdraudēt aizsardzības sistēmas institūciju darbību un to drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!