Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis īpašu rezolūciju, kurā vērsies pie Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA), aicinot to neatjaunot Krievijas delegācijas tiesības šai organizācijā, kas tai atņemtas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Par šo dokumentu balsojuši 77 Seima deputāti, pret - neviens, bet viens parlamenta loceklis no balsošanas atturējies.

Rezolūcijā pausta vilšanās, ka Krievija nepilda savas starptautiskās saistības un cenšas "grozīt Eiropas Padomes noteikumus un panākt tai noteikto sankciju anulēšanu".

EPPA 2015. gada janvāra beigās pieņēma rezolūciju, kurā tika apstiprināts, ka Krievijas delegācijai tiek atņemtas balsstiesības, tiesības piedalīties asamblejas vadošajās institūcijās un iespēja piedalīties asamblejas monitoringa aktivitātēs. Lēmuma iemesls bija Krievijas agresija Ukrainā.

Kā ceturtdien parlamenta plenārsēdē norādījis valdošās Zemnieku un zaļo savienības deputāts Eģidijs Vareiķis, šogad "parādījusies iniciatīva mēģināt atjaunot visas Krievijas tiesības Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā".

"Šo nodomu iecerēts īstenot visai rupjā un vienlaikus dīvainā veidā - mainot noteiktus asamblejas statūtu pantus," viņš piebildis.

Lietuvas Seims aicina EPPA nepieņemt Krievijas rosinātos noteikumu un procedūru grozījumus, kas ļautu šīs organizācijas normas pārkāpušai dalībvalstij atgūt atņemtās tiesības, neizpildot EPPA lēmumu.

"Lēmums pieņemt Krievijas Federācijas priekšlikumus radītu nevēlamu precedentu citām valstīm nepildīt savas saistības, pārkāptu Eiropas Padomes kā cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma aizstāves uzticamību un varētu izraisīt milzīgu šīs starptautiskās organizācijas autoritātes krīzi," brīdinājis Lietuvas Seims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!