Foto: F64

Viļņas apgabala administratīvā tiesa piektdien noraidījusi Lietuvas Radio un televīzijas komisijas (LRTK) prasību sankcionēt lēmumu uz laiku apturēt Lielbritānijā licencētā Lietuvā retranslētā Krievijas telekanāla "Ren TV Baltic (Lietuva)" trešajās valstīs veidoto programmu retranslāciju Lietuvā.

Jau ziņots, ka šādas sankcijas komisija telekanālam noteica par 19.novembra pārraidē "Maldu teritorija" ietverto informāciju, norādīdama, ka tajā tendenciozi un neobjektīvi izplatīta informācija par pēdējā laika notikumiem Ukrainā, kūdot uz karu un kurinot naidu pret ukraiņiem, likumīgo Ukrainas varu, kā arī Eiropas Savienības un NATO valstīm, kuras atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību. Šajā pārraidē Baltijas valstis rādītas kā nacistiskās ideoloģijas atbalstītājas un pat citēts 2012.gadā izskanējušais Latvijas prezidenta Andra Bērziņa izteikums, ka uzskatīt latviešu leģionārus par noziedzniekiem "ir ārpus saprāta robežām".

Kā norādīja LRTK, pārraidē izskanējusī informācija pārkāpj Lietuvas likumu par sabiedrības informēšanu.

Savukārt tiesa, iepazīstoties ar komisijas lēmumu un pārraides videoierakstu, secinājusi, ka LRTK "nav norādījusi nekādus faktiskos apstākļus un to juridisko novērtējumu", tādēļ tiesai nav juridiska pamata sankcionēt komisijas lēmumu. Proti, nedz komisijas lēmumā, nedz iesniegumā tiesai nav norādīts, kādi konkrēti televīzijas pārraidē izskanējušie apgalvojumi ļāvuši izdarīt secinājumus par likumpārkāpumu, kāda konkrēti informācija vērtējama kā tendencioza un neobjektīva, kādi konkrēti pēdējā laika notikumi minēti, kāda programmas sižetos izskanējusī informācija uzskatāma par faktiem, kāda informācija kurina karu un kāda - naidu. Komisija iesniegusi tiesai tikai sava lēmuma rezolūcijas daļu.

Tiesas lēmums var tikt pārsūdzēts Lietuvas galvenajā administratīvajā tiesā.

Jau ziņots, ka LRTK lūdza apturēt "Ren TV Baltic" programmu retranslāciju uz trim mēnešiem.

Pagājušā gada martā LRTK nolēma uz trim mēnešiem apturēt "NTV-Mir" retranslēšanu Lietuvas teritorijā, atzīstot, ka pārraidē, kuru tas saviem skatītājiem piedāvāja tieši Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā, sniegta apzināti nepatiesa informācija par 1991.gada 13.janvāra notikumiem.

Aprīļa sākumā LRTK lēma uz tikpat ilgu laiku apturēt arī vienas Krievijas televīzijas programmas "RTR Planeta" daļas retranslāciju Lietuvas skatītājiem. Tā konstatēja, ka "RTR Planeta" retranslētajā programmā 2.marta pārraidē "Vesti ņedeļi" ("Nedēļas ziņas") sniegta tendencioza un vienpusīga informācija, attaisnojot gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kontrolēto spēka struktūru vardarbību pret mierīgajiem iedzīvotājiem, kurināts kaujiniecisks noskaņojums, nesaskaņas starp krieviem un ukraiņiem, naids pret jauno Ukrainas vadību, ASV un to sabiedrotajiem, kā arī attaisnota militāra intervence suverēnā valstī un daļēja tās teritorijas aneksija. Pārraides saturā pārkāpts Lietuvas likums par sabiedrības informēšanu, kas aizliedz izplatīt šāda veida informāciju.

Aizpērn Lietuvas tiesa uz trim mēnešiem noteica ierobežojumus krievu valodā raidošā "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) pārraidītajam saturam Lietuvā, aizliedzot rādīt ārpus Eiropas Savienības radīto saturu. Šādu lēmumu tiesa pieņēma, atzīstot, ka PBK izplatījis nepatiesu un naidu kurinošu informāciju par 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem Viļņā un noniecinājis Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!