Foto: DELFI Aculiecinieks

Daudzi cilvēki Eiropā neapzinās zaudējumus, ko Baltijas valstīm nodarīja padomju vara, tādēļ kopējā Baltijas valstu apņemšanās censties panākt, ka Krievija tiek saukta pie atbildības par padomju zaudējumiem, ļaus šo jautājumu aktualizēt starptautiskā līmenī, paziņoja Lietuvas tieslietu ministrs Juozs Bernatonis.

Viņš teica, ka trīs Baltijas valstu tieslietu ministru parakstītā deklarācija par okupācijas zaudējumu pieprasīšanu, ir ne tikai formāls dokuments, jo īpaši tādēļ, ka Latvija un Igaunija atšķirībā no Lietuvas nav aprēķinājusi padomju režīma nodarītos zaudējumus.

"Deklarācijas nozīme ir tāda, ka tā pacels problēmas risinājumu starptautiskā līmenī un balstīs to starptautiskajās tiesībās, kā arī tas ir kopīgs visu trīs valstu tieslietu ministru parakstīts dokuments. Ja mēs neko nedarīsim, nekad nepiedzīvosim kompensāciju un novērtējumu. Lietuvai nodarītie zaudējumi Eiropā ir zināmi tikai dažiem. Mērķis ir palielināt informētību Eiropā un citās valstīs, lai beidzot to varētu izdarīt arī Eiropas Savienības līmenī," Bernatonis teica aģentūrai BNS.

Jau vēstīts, ka Baltijas valstu tieslietu ministri 5. novembrī parakstīja deklarāciju par nepieciešamību pieprasīt Krievijai atlīdzināt padomju okupācijas laikā radītos zaudējumus. Tās parakstīšanu ir kritizējis Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass.

Lietuvas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Daiņus Žalims iepriekš paziņoja, ka deklarācija ir "politiskā spiediena" instruments, norādot, ka Latvija un Igaunija ir ieinteresēta par Lietuvas praktisko pieredzi okupācijas zaudējumu aprēķināšanā.

Deklarācijā par mērķi noteikts, ka valstis aprēķinās zaudējumus, kas radušies, 50 gadus atrodoties padomju okupācijas režīmā, kas beidzās pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā, un ļaus veikt starptautisku padomju noziegumu izvērtējumu.

2000. gadā Lietuva pieņēma likumu, kas pilnvaro valdību iesaistīties sarunās ar Krieviju par okupācijas zaudējumiem. Lietuvā ir aprēķināts, ka tie sasniedza vairāk nekā 23 miljardus eiro. Lēmums, kas valdību pilnvaroja pieprasīt kompensāciju par zaudējumiem, tika pieņemts referendumā un apstiprināts likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!