Informācija par naftas izplūšanu Baltijas jūrā Būtiņģes naftas terminālā notikušas avārijas rezultātā 6.decembrī bijusi kļūdaina, svētdien paziņoja Lietuvas valdības preses dienests.
Pie šāda secinājuma nonākusi darba grupa, kas pētīja notikuma sekas un apstākļus un sestdien iesniedza atskaiti premjerministram Andrim Kubiļum.

Darba grupa, analizējot dokumentāciju par notikušo, nekonstatēja naftas izplūšanas faktu, lai gan dažu termināla amatpersonu atskaitēs apgalvots, ka nafta ir izplūdusi. Vairākkārtējās piekrastes un jūras akvatorijas apskatēs no gaisa izplūdusi nafta netika atrasta.

Klaipēdas jūras ostas dienesti un Lietuvas Civilās aizsardzības departaments bija paziņojuši, ka pirmdienas vakarā, iekraujot naftu tankkuģī "Almanama", notikusi avārija un jūrā izplūdušas trīs vai četras tonnas naftas.

Darba grupa Lietuvas sakaru ministra vietnieka Ričarda Malkeviča vadībā uzskata, ka avārijas galvenais tehniskais cēlonis bija tas, ka pēkšņas laika apstākļu pasliktināšanās dēļ pārtrūka trose, ar kuru tankkuģis iekraušanas brīdī bija piestiprināts termināla bojai. Iekraušanas procesā netika nodrošināta termināla speciālistu un tankkuģa personāla darbību droša un pastāvīga koordinācija.

Darba grupas atskaitē ieteikts nodrošināt termināla darbinieku pastāvīgu apmācību un īstenot papildus pasākumus, lai palielinātu tankkuģu pietauvošanās terminālam drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!