Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas policija otrdien izjaukusi krievu mafijas grupējumu, kas no kāda dzīvokļu bloka Londonas rietumos vadīja prostitūcijas un cilvēku kontrabandas tīklu, vēsta laikraksts "London Evening Standard".

Policija veica kratīšanas 13 adresēs un atbrīvoja deviņas sievietes no Krievijas, Bulgārijas un Latvijas, kas ievestas Lielbritānijā un piespiestas nodarboties ar prostitūciju.

Arestēti seši aizdomās turamie, tostarp četri Krievijas pilsoņi, no kuriem trīs Lielbritānijā uzturējās nelegāli.

Skotlendjarda Cilvēku kontrabandas un prostitūcijas apkarošanas vienība pie šīs operācijas sagatavošanas strādāja 12 nedēļas, kuru laikā slepeni novēroja grupējumu aktivitātes.

Krievu mafijas grupējums vadīja ļoti organizētu un sarežģītu bordeļu tīklu.

"Tas organizēts un vadīts līdzīgi kā apjomīga uzņēmējdarbība ar tādiem elementiem kā sieviešu vervēšana Austrumeiropā, reklāmas kampaņas, mājas apa un grāmatvedība," skaidroja britu Cilvēktirdzniecības un prostitūcijas apkarošanas vienības detektīvs Kevins Hailends.

Sievietes tika savervētas Austrumeiropā, solot viņām darbu Londonas viesnīcās un citviet apkalpojošā sfērā. Bet pēc ierašanās Lielbritānijā viņas tika piespiestas nodarboties ar prostitūciju. Sievietēm tika draudēts, ka atteikšanās gadījumā cietīs viņu ģimenes dzimtenē.

Krievu mafijas grupējuma "biznesa" centrs bija kāds deviņu dzīvokļu bloks Londonas rietumos. Katrā no dzīvokļiem bija izmitināta viena sieviete, kas piespiedu kārtā strādāja grupējuma labā.

Policijas aplēses liecina, ka grupējums dienā ar šiem dzīvokļiem nopelnījis līdz pat 20 000 mārciņu (16 560 latu).

Detektīvi otrdien diviem aizdomās turamajiem konfiscēja 75 000 mārciņu skaidrā naudā.

Grupējumu vadīja kāda 44 gadus veca krieviete, kas tika arestēta kādā luksusa dzīvoklī Londonas Čelsijas rajonā. Pārējie aizturēti ir 30, 31 un 33 gadus vecas sievietes un 27 un 37 gadus veci vīrieši.

No noziedznieku rokām atbrīvotās deviņas sievietes nogādātas aprūpes centrā, kur viņām tiks sniegta nepieciešamā palīdzība.

"Mēs esam vērsušies pret noziedznieku organizētu grupējumu, kas guva peļņu no sieviešu ļaunprātīgas izmantošanas," norādīja Hailends.

"Šī operācija daļēji ir rezultāts upuru drosmei atklāt pāridarījumus, ko viņi izcietuši. Es aicinu arī citus kontrabandas upurus piezvanīt uz mūsu uzticības telefonu, kur tulki un īpaši apmācīti darbinieki gaida viņu zvanu," norādīja Hailends.

Šī ir pirmā operācija, ko Lielbritānijas policija veikusi Eiropas Komisijas (EK) daļēji finansētā projekta " European Communities Against Trafficking" (ECAT) gaitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!