Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas tiesa par slepkavības mēģinājumu notiesājusi 18 gadus vecu bijušo irākiešu patvēruma meklētāju, kura mājas apstākļos pagatavotais spridzeklis daļēji eksplodēja metro stacijā Londonas rietumos.

Ahmeds Hasans tika aizturēts septembrī dienu pēc tam, kad viņa spridzeklis rīta maksimumstundā Londonas Pārsonsgrīnas stacijā ievainoja 30 cilvēkus.

Kā liecināja prokurori, Hasans iepriekš pārrunu laikā sacījis imigrācijas amatpersonām, ka džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") viņam spiedis apgūt terorisma prasmes.

Savukārt Londonas Oldbeilijas tiesai Hasans skaidroja, ka šādi izteicies, lai Lielbritānijā gūtu lielāku labvēlību, vēsta vietējie mediji.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās "Daesh", tomēr Hasans noliedza, ka viņu uz Lielbritāniju būtu atsūtījis šis grupējums. "Hasans nespēja izklāstīt skaidrus motīvus šim uzbrukumam," pēc notiesāšanas norādīja prokuratūra.

Hasans spridzekli bija pagatavojis, spainī saliekot naglas un sprāgstvielu - triacetona triperoksīdu. Spridzeklis bija paslēpts iepirkumu maisiņā.

"Viņš mājas apstākļos pagatavoja spridzekli, kas bija pilns ar šrapneļiem, un tas bija iecerēts tā, lai eksplodējot nogalinātu iespējami vairāk cilvēku," sacīja Metropoles policijas vietnieka palīgs Dīns Heidons.

"Laimīgas sagadīšanās pēc tas neeksplodēja pilnībā, bet, ja tas būtu noticis, man nav šaubu, ka mums būtu situācija ar daudziem bojāgājušajiem," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!