Foto: AFP/Scanpix
Losandželosas policija trešdien apmaiņā pret ieročiem dalījusi pārtikas veikalu dāvanu kartes. Ieroču atpirkšanas akcija notikusi kā atbildes reakcija traģiskajai apšaudei ar 26 bojāgājušajiem Konektikutas štata Ņūtaunā, vēsta aģentūra "Reuters".

Cilvēkiem, kuri nodeva automātiskos ieročus, policisti piešķīruši dāvanu kartes 200 dolāru (105 lati) vērtībā, bet 100 dolāru (53 lati) dāvanu kartes mainīja pret pistolēm un šautenēm, skaidro "Reuters".

Šādas ieroču atpirkšanas akcijas Losandželosa rīko jau kopš 2009. gada, bet parasti tās notiek maijā. Šoreiz pilsētas mērs Antonio Villaraigosa izsludināja speciālu ieroču atpirkšanas akciju, reaģējot uz 14. decembrī Ņūtaunā notikušo apšaudi, kurā gāja bojā 20 bērni un seši pieaugušie.


Programma ir viena no lietām, ko var darīt vardarbības mazināšanai pēc traģiskās apšaudes Konektikutā, uzskata Losandželosas mērs."Ir vairākas lietas, ko mēs varam darīt. Šī ir tikai viena no tām. Mums tāpat ir jāvēršas pret vardarbības kultūru, kas mums ir šajā valstī," komentējot akcijas mērķus, paskaidroja Villaraigosa.

Akcijas laikā iedzīvotāji nodevuši vismaz 1366 šaujamieroču, no kuriem 477 pistoles un 49 uzbrukuma ieroči. Pilnīgs nodoto ieroču skaits vēl nav apkopots. Pie ieroču savākšanas punktiem bija vērojamas automašīnu rindas, ziņo "Reuters". Policija lūgusi nododamos ieročus to īpašniekiem, kuri varēja palikt anonīmi, atstāt automašīnu bagāžniekos, no kurienes darbinieki tos paņēmuši. Ikgadējā ieroču atpirkšanas programmā maijā pilsētā nodoti 1673 šaujamieroču.

Līdzīgi pasākumi iepriekšējos gados ir notikuši arī citās pilsētās, piemēram, Detroitā un Bostonā. Šomēnes policija ieročus pret dāvanu kartēm jau mainīja Sandjego pilsētā. Amatpersonas uzskata, ka akcijas palīdz samazināt vardarbību ielās, tomēr daži eksperti uzskata, ka programma maz uzlabo drošības situāciju.

2004. gada Valsts Pētniecības padomes ziņojumā atzīts, ka programmas ietvaros nodotie ieroči parasti mēdz būt veci vai mantoti no iepriekšējiem īpašniekiem, un maz ticams, ka tie varētu būt izmantojami noziegumos. Turklāt ieroču īpašniekiem nav problēmas iegūt jaunus šaujamos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!