Foto: AFP/Scanpix
Luhanskā separātisti sestdienas vakarā veido blokposteņus, cenšas ieņemt kara komisariāta ēku un aizturējuši divus organizācijas "Sabiedriskais sektors" aktīvistus.

Pilsētā atslēgti Ukrainas televīzijas kanāli. Separātistu gūstā nonākuši divi organizācijas "Sabiedriskais sektors" aktīvisti.

Luhanskas separātistu līderis Valērijs Bolotovs sestdien pavēstīja, ka ievieš apgabalā ārkārtējo stāvokli, izsludina vispārēju mobilizāciju un nosaka komandanta stundu no plkst. 23 līdz 6 no rīta. Pēc viņa teiktā, "Dienvidaustrumu armijas centrālais štābs" gatavojas katras apdzīvotās vietas aizstāvēšanai un tā plānos ietilpst arī uzbrukums Kijevai.

Kā stāstījuši aculiecinieki, ukraiņu karavīri komisariātā "atteikušies atdot ieročus Bolotova teroristiem". Pie ēkas bijuši dzirdami šāvieni un sprādzieni. Otrajā stāvā redzēti snaiperi, pie ēkas atvesta kaste ar Molotova kokteiļiem.

Taču, kā vēlāk paziņoja Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja pienākumu izpildītājs Sergejs Pašinskis, uzbrukumu kara komisariātam sekmīgi atvairījusi Nacionālā gvarde.

Tikmēr pie kādas Iekšlietu ministrijas iekšējā karaspēka daļas vārtiem vispirms ieradušies pārdesmit vietējie iedzīvotāji, kas dedzinājuši riepas un atkritumu tvertnes, bet vēlāk viņus nomainījuši bruņoti kaujinieki, kas apmētā teritoriju ar trokšņa granātām un apšauda no automātiskajiem ieročiem.

Iepriekš mediji ziņoja, ka pēcpusdienā astoņi ar automātiem bruņoti cilvēki militāros maskēšanās tērpos sagrābuši inkasatoru automašīnu, kas vedusi aptuveni miljonu grivnu.

Pašpasludinātais "tautas gubernators" Bolotovs norādījis, ka visiem spēka struktūru vadītājiem, kas nav Luhanskas apgabala iedzīvotāji, līdz vakaram jāatstāj apgabala teritorija. Savukārt visiem milicijas, Ukrainas drošības pārvaldes un armijas struktūrvienību vadītājiem jāierodas Luhanskā, lai dotu zvērestu "Luhanskas apgabala tautai un stātos Dienvidaustrumu armijas štāba pakļautībā".

"Pavēles neizpildīšanas gadījumā jūs tiksiet pasludināti par dzimtenes nodevējiem un Luhanskas apgabala tautas ienaidniekiem un pret jums tiks sperti soļi saskaņā ar kara laika likumiem," viņš piebildis. ""Labējais sektors", visi "ultras" un radikāli noskaņotās organizācijas tiek izsludinātas ārpus likuma un par savu darbību tiks vajāti saskaņā ar kara laika likumiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!