Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzskata, ka pašpasludinātās "tautas republikas" Ukrainas austrumos nespētu pastāvēt bez Krievijas atbalsta.

Šādu viedokli piektdien notikušajā preses konferencē viņš pauda reģionālajiem Krievijas medijiem, ziņo Baltkrievijas ziņu aģentūra "Belpan".

"Būsim godīgi, "Doņeckas tautas republikas" (DTR) un "Luhanskas tautas republikas" (LTR) dienas bez Krievijas jau būtu skaitītas," viņš norādīja.

Krievija vienkārši ir spiesta aizstāvēt un uzturēt šīs teritorijas vairāku iemeslu dēļ, sākot ar paštēla uzturēšanu un beidzot ar "pašu svētāko - tur dzīvo brāļi", kurus nedrīkst atstāt nelaimē, norādīja Lukašenko.

Prezidents arī atzina, ka kara sākšanos Ukrainas austrumos nekādā gadījumā nedrīkstēja pieļaut un tas esot nepieciešams "atsevišķiem dalībniekiem starptautiskajā arēnā".

"No vienas puses, neviens cits izņemot Krieviju tur nekaros. No otras - neviens no globālajiem spēlētājiem tur necīnīsies. Piemēram, Amerika nekad nepiekritīs tiešai sadursmei. Tomēr atsevišķas valstis un to bloki būs ļoti ieinteresēti, lai mēs paši ar savām rokām viens otru sakautu," sacīja Lukašenko.

Lukašenko uzskata, ka Maidana izcelšanās un tam sekojošie notikumi ir bijušā prezidenta Viktora Janukoviča vaina. "Kurš vainīgs pie Maidana un visiem sekojošajiem notikumiem? Vainīgs ir mans bijušais labais draugs Janukovičs. Tikai viņš ir vainojams tajā, kas notika Ukrainā."

Tomēr viņš arī atzina, ka notikušais Maidanā esot "antikonstitucionāls apvērsums".

Runājot par saviem kontaktiem ar Ukrainas politiķiem, Lukašenko sacīja, ka viņš "vienmēr ir atradis kopīgu valodu ar politiķiem, kuri bijuši pie varas Ukrainā".

"Kas tur slikts? Kas tur ir slikts, ja es sarunājos ar Ukrainas politiķiem?" vaicāja Lukašenko.

Viņš piebilda, ka pret visu, kas notiek Ukrainas politikā, jāizturas mierīgāk. "Viņi vienmēr pirms vēlēšanām, īpaši pirms parlamenta vēlēšanām, šūmējušies," sacīja Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!