Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijas politika attiecībā pret Latviju un Lietuvu nav aizspriedumaina, un Minska ir gatava sadarboties, ja pret to "izturēsies cilvēcīgi", - šādu viedokli otrdien preses konferencē baltkrievu un ārvalstu medijiem paudis prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Ja redzēsim cilvēcīgu attieksmi no mūsu Lietuvas un Latvijas partneru puses - un mēs tādu esam pelnījuši -, mēs viņiem dosim naudu, sūtīsim savu preču kravas, dosim cilvēkiem darbu. Ja viņi pret Baltkrieviju izturēsies ar pateicību, esam gatavi sadarboties. Mums nav nekādu politikas stereotipu, sak, lietuvieši ir slikti, latvieši slikti - nu tad rīt iesim pie krieviem. Mēs ņemsim vērā, kā savu ārpolitiku un iekšpolitiku attiecībā pret mums īsteno Lietuvas un Latvijas vadība," viņš paziņojis.

Vienlaikus Lukašenko žurnālistiem izteicis pārliecību, ka Viļņa nevēlēsies saraut attiecības ar Minsku. Pēc viņa sacītā, "aptuveni 30% Lietuvas budžeta veido baltkrievi". "Līdz 10 miljoniem tonnu kravu mēs pārkraujam ostās. Ostas jau šobrīd dzīvo uz mūsu produkcijas rēķina. Jā, mēs esam atklāti teikuši, ka apsveram arī citus variantus, lai mūsu partneri Lietuvā to saprastu," sacījis Baltkrievijas līderis.

Kolīdz vienosimies par tarifiem ar Ļeņingradas apgabala un Ukrainas ostām, mēs vairs "neliksim visas olas vienā groziņā", viņš piebildis.

Kā ziņots, decembrī Baltkrievija lika saprast, ka saņēmusi "interesantus piedāvājumus" savu jūras kravu tranzīta pārorientēšanai no Baltijas valstu ostām uz Krievijas ostām gan Ļeņingradas, gan Kaļiņingradas apgabalā. Kā tobrīd izteicās Lukašenko, šo tēmu viņš esot apspriedis arī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Runājot par Lietuvu un Latviju, viņš paziņoja, ka abām valstīm nevajadzētu karot ar Baltkrieviju un "dancot pēc Briseles stabules".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!