Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku kopīgās stratēģiskās mācības "Zapad-2017" nepieciešams sarīkot maksimāli caurredzami, ļaujot tās apmeklēt visiem gribētājiem, tostarp NATO pārstāvjiem, paziņojis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Viņš norādīja, ka Minska "neko neslēpj un tā nedrīkst slēpt. Ja NATO vēlas piedalīties mūsu mācībās, laipni gaidīti. Turklāt šādu informāciju un šādus signālus no viņu puses es jau saņemu", pavēstīja Lukašenko.

Viņš solīja, ka Baltkrievijas varasiestādes "uz šīm mācībām uzaicinās visus gribētājus", lai tie varētu pārliecināties, ka Krievijas-Baltkrievijas manevriem ir "tīri aizsardzības raksturs. Ne mēs, ne Krievija negrasāmies šajā virzienā kādam uzbrukt, mēs negrasāmies kādu provocēt. Mēs katram gadījumam gatavojamies nodrošināt savu drošību jebkurā situācijā," sacīja Lukašenko.

Kā ziņots, ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā ģenerālleitnants Bens Hodžess aicinājis Krieviju garantēt caurskatāmību militārajās mācības "Zapad-2017" ("Rietumi 2017"), kas septembrī notiks Baltijas valstu tuvumā.

Viņš norādījis, ka tas palīdzēs mazināt bažas par mācību norisi.

Hodžess paziņojis, ka Krievijai uz mācībām vajadzētu aicināt daudz novērotāju un mediju pārstāvju.

Krievijas bruņoto spēku mācības "Zapad-2017" notiks gan Krievijā, gan Baltkrievijā. Iepriekš ziņots, ka saistībā ar šoruden plānotajām mācībām Krievija Baltkrievijā plāno nogādāt aptuveni 4000 vilciena vagonu militārās tehnikas un bruņojuma.

Lietuvas amatpersonas atzinušas, ka agrāko mācību "Zapad" laikā cita starpā slīpētas potenciālas iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu, tādējādi nogriežot NATO spēkiem vienīgo sauszemes ceļu uz Baltijas valstīm. Krievija arī kritizēta par to, ka nav atklājusi reālo šajās mācībās iesaistīto karavīru un tehnikas vienību skaitu. Lietuvas izlūkdienesti vērtējuši "Zapad-2017" kā šā gada galveno apdraudējumu Lietuvas drošībai.

Iepriekšējo reizi mācības "Zapad" notika 2013. gadā, un saskaņā ar Maskavas un Minskas sniegtajām ziņām tajās piedalījās aptuveni 10 000 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!