Ceturtdien ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija izsludināja jau iepriekš solīto atbildes soli tam, ko ASV valdība un izlūkdienesti uzskata par Krievijas kiberuzbrukumiem ar mērķi iejaukties ASV prezidenta vēlēšanu procesā.

ASV Valsts departaments 35 Krievijas diplomātus Vašingtonā un Sanfrancisko pasludinājis par "persona non grata", ļaujot viņiem ar ģimenēm valsti pamest 72 stundu laikā.

Tāpat Baltais nams paziņoja, ka pretizlūkošanas nolūkos tiek slēgti divi Krievijas kompleksi Ņujorkā un Mērilendā, kuri izmantoti informācijas ievākšanai. Sankcijas celtas pret Krievijas Galveno izlūkošanas pārvaldi (GRU) un Federālās Drošības Biroju, kā arī septiņām citām iestādēm un indivīdiem, ziņoja BBC.

Vodka un kaviārs

Par Mērilendas kompleksu zināms samērā daudz. Īpašums izvietots 18 hektāru plašā teritorijā Česteras upes krastā pie Česapīka līča – aptuveni pusotras stundas braucienā no Vašingtonas, raksta "The Washington Post".

Teritoriju savā pārvaldībā 1972. gadā ieguva PSRS un tas kļuva par sava veida kūrortu ASV dzīvojošiem krievu diplomātiem. Par Paionīrpointu sauktais īpašums kādreiz piederēja "DuPont" un "General Motors" bijušajam vadītājam Džonam Raskobam, kurš labāk zināms kā "Empire State Building" būvētājs, skaidro laikraksts.

PSRS vēlāk kompleksa teritoriju paplašināja, vienojoties ar Vašingtonu, kura apmaiņā pretī saņēma divus īpašumus Maskavā.

Īpašuma pārdošanas laikā bija vērojama zināma pretestība tā nodošanai PSRS rokās. Vietējais laikraksts ziņoja par bažām, ka Česteras upē varētu iepeldēt padomju atomzemūdene ASV noslēpumu un pārbēdzēju uzņemšanai, izpētījis "The Washington Post".

Bet jau 1974. gadā "The New York Times" vēstīja, ka daudzu vietējo sirdis ir iekarotas ar pusdienošanas ballītēm, kā arī dāvanām – vodku un kaviāru.

Teniss ar SVF

Pēc ilgas baumošanas, ka komplekss tiek izmantots spiegošanas vajadzībām, īpašumu 1987. gadā apmeklēja vietējā laikraksta "Star Democrat" reportieris. Publikācijā tika aprakstīts, ka kompleksu ieskauj žogs, novērošanas kameras, bet teritorijā ir arī laima krāsas bungalo, peldbaseini un vairāki tenisa korti.

"Rīt mums ir spēle," reportierim pastāstīja tenisa spēlmanis vārdā Jevgēnijs. "Mums ir turnīrs ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF). Viņiem ir brīnišķīga komanda. Bet, Dievs vien zina, kurš uzvarēs šogad," viņš papildinājis.

Pēc PSRS sabrukuma Paionīrpointu iegādājās Krievijas Federācija, norāda laikraksts. Tajā laikā aģentūra "Associated Press" (AP) tā vērtību lēsa trīs miljonu dolāru apmērā. Vietējie iedzīvotāji stāstīja, ka viņiem nav nekādu sūdzību par krievu kaimiņiem.

"Es dzīvoju lejup pa ceļu aiz viņiem. Mēs kopā makšķerējam un ķeram krabjus. Parasti viņu grupā ir viens, kurš runā angliski," AP citēja sievieti vārdā Boniju Delfu.

Diplomātu "dača"

Pēc tam komplekss ziņu slejās parādījies ļoti reti. Pirms deviņiem gadiem Krievijas vēstnieks ASV Jurijs Ušakovs ielūdza ciemos žurnāla "Washington Life" reportieri, kuru izvadāja pa īpašumu un pastāstīja, ka vēstniekam tā ir kā tradicionāla krievu vasaras māja – "dača".

"Tā kā mums Vašingtonā ir tik drudžaina dzīve, ir vajadzīga vieta, kur uz brīdi paslēpties," žurnāls citēja vēstnieka sievu Svetlanu.

Uz internetā atrodamo Paionīrpointas telefona numuru "Washington Post" atbildējis kāds vīrietis, kurš norādījis, ka nerunā angliski un tad paziņojis, ka sazvanīts ir nepareizs numurs.

Ņujorkas īpašums

ASV amatpersonas ceturtdien neapstiprināja slēgtā Ņujorkas kompleksa atrašanās vietu, norādot tikai to, ka tas ir 14 akru liels īpašums Longailendā, ko PSRS valdība iegādājusies 1954. gadā.

Tikmēr virkne blogeru norāda uz ēku, kas kalpo kā lauku māja Maskavas delegācijai ANO. Lielā māja kādreiz piederējusi filantropam Džordžam Dupontam Pratam, informē "The Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!