Foto: Imago/Scanpix/LETA

Koalīcijas partneri no Pieczvaigžņu kustības (M5S) pirmdien, 9. jūlijā, atbalstījuši Itālijas iekšlietu ministra Mateo Salvīni prasību ārvalstu kuģiem, kas piedalās Eiropas Savienības (ES) misijās, pārtraukt Vidusjūrā uzņemto nelegālo imigrantu nogādāšanu Itālijas ostās.

Salvīni ar šo prasību nāca klajā svētdien pēc tam, kad Īrijas karaflotes kuģis "Samuel Beckett", kas piedalās ES Vidusjūras misijā "Navfor Med Sophia", Mesīnas ostā Sicīlijā nogādāja 106 Lībijas piekrastē uzņemtos nelegālos imigrantus.

"Starptautisko misiju kuģiem (..) nav jādodas uz Itāliju," pirmdien laikrakstā "La Verita" publicētajā intervijā uzsvēris Salvīni. "Kāpēc visi izglābtie migranti ierodas Itālijā?"

"Šiem Eiropas misiju kuģiem migranti jāved uz visām ostām Eiropā, ne tikai uz ostām Itālijā," vēlāk intervijā sabiedriskajai radiostacijai RAI paziņoja arī populistiskās Pieczvaigžņu kustības līderis Luidži Di Maio, kurš ieņem nodarbinātības ministra amatu. Viņš norādīja, ka Roma vēlas mainīt noteikumus par jūrā uzņemto imigrantu izsēdināšanu Itālijas ostās, par kuriem esot vienojušās iepriekšējās valdības apmaiņā pret ES budžeta disciplīnas noteikumu atvieglojumiem.

Salvīni, kas ieņem arī vicepremjera amatu un ir pret imigrāciju noskaņotās Līgas līderis, jau iepriekš ir paziņojis, ka Itālijas ostās vairs netiks uzņemti tā dēvētie nevalstisko organizāciju glābšanas kuģi, kas uzņem Vidusjūrā nelegālos imigrantus. Taču tagad viņš vēlas apturēt arī "Navfor Med Sophia" un ES robežapsardzības pārvaldes "Frontex" misijas "Themis" kuģu ienākšanu Itālijas ostās.

Svētdien, 8. jūlijā, Salvīni paziņoja, ka ierosinās šo jautājumu ceturtdien Insbrukā, tiekoties ar saviem kolēģiem no pārējām ES dalībvalstīm. Trešdien Salvīni paredzētas arī divpusējas sarunas ar Vācijas iekšlietu ministru Horstu Zēhoferu.

Iepriekš itāļu mediju izteica pieņēmumus, ka Salvīni iecere esot izsaukusi zināmu spriedzi Itālijas valdībā, taču acīmredzami līgas un M5S starpā nepastāv nopietnu politisku domstarpību nelegālās imigrācijas ierobežošanas jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!